Nieuws
24 mei 2011 - Ron Smeets

Windows Phone 7 Mango nu officieel gepresenteerd

Vlak voordat de online persconferentie van Microsoft zou starten dook het persbericht over de release van de nieuwste versie van Windows Phone 7, Mango, online al op, met dank aan Microsoft in Roemenië. Op de volgende pagina kun je het hele, Engelstalige, persbericht lezen, compleet met commentaar van Microsoft Nederland.

De update zal 'gratis' beschikbaar komen voor alle huidige Windows Phone 7 toestellen. Echter, wel pas in de herfst (Q3), zoals oorspronkelijk ook al gepland stond. Officieel kan Microsoft Nederland helaas nog niets zeggen over de beschilkbaarheid van Windows Phone 7 Mango bij ons.

Windows Phone 7 Mango

Binnen 24 uur zal de beta versie van de SDK voor (applicatie)ontwikkelaars beschikbaar komen. Van de 500+ nieuwe features worden in het persbericht slechts een aantal vermeld. De meesten daarvan waren al uitgelekt of door Microsoft zelf in het vooruitzicht gesteld. Denk aan de IE9 browser, een verbeterder Live Messenger app, betere integratie met Sociale Netwerken (Twitter, Facebook), spraakherkenning, verbeterde Live Tiles en multi-tasking. Geen woord over Bing turn-by-turn navigatie, helaas.

Wat echter nog veel irritanter is, is het feit dat de huidige, Engelstalige Windows Phone 7 toestellen die in Nederland in omloop zijn (alle verkochte Windows Phone 7 toestellen tot nu toe dus!) GEEN Nederlandse versie van Windows Phone 7 gaan krijgen, maar alleen Nederlandse taalsupport. Zie onderstaande mededeling van Microsoft Nederland.

Belangrijke informatie voor de huidige gebruikers van Engelstalige toestellen in Nederland: Met Mango krijgen alle huidige gebruikers de update naar de nieuwe versie. Engelstalige toestellen worden aangepast naar alleen de Engelse OS taalversie en krijgen dus geen Nederlandse OS taalversie als keuze optie. De “menu-taal” van de telefoon blijft dus Engels. Wel krijgen alle Mango toestellen de beschikking over het Nederlandse toetsenbord en woordenboek bij tekstinvoer.

Overigens kun je na de Mango update ook gewoon de Nederlandse Marketplace gebruiken (en diensten als Xbox Live). Daarvoor moet je dan wel, als de update geinstalleerd is, opnieuw inloggen met een Nederlands Live ID.

Persbericht Windows Phone 7 Mango

De nieuwste details van de volgende versie WP7 (codenaam Mango) zijn vandaag bekend gemaakt. Voor de Nederlandse markt belangrijk nieuws omdat Windows Phone 7 gelukkig ook hier beschikbaar gaat komen. Met de komst van de nieuwe versie (Mango), gepland in de herfst, komt namelijk de Nederlandse taalversie evenals de diensten als Xbox Live en Marketplace beschikbaar. De muziekwinkel Zune en enkele lokale functies in zoekmachine Bing nog niet, maar deze staan gepland voor een volgende versie.

Windows Phone 7 is een echt andere smartphone. Anders dan de vorige versies van Windows telefoons en ook onderscheidend anders dan alle andere smartphone platformen. Bijvoorbeeld door de unieke user interface met zgn. Live Tiles, de geïntegreerde ervaringen in de zgn. Hubs, de (cloud) diensten zoals Windows Live, Xbox Live en Office 365 en door een groot scala van kwalitatieve apps in de Marketplace. Hierdoor is Windows Phone misschien wel de ultieme telefoon voor “Het Nieuwe Werken”. Zowel werk als privé scenario’s worden beiden enorm krachtig mogelijk gemaakt met een snelle, stabiele en prettige gebruikservaring. Iets waar we binnen Microsoft Nederland inmiddels al weer ruim een half jaar aan gewend zijn geraakt met 900 collega-gebruikers. Samen met ruim 900 andere Microsoft collega’s ben ik verslingerd aan mijn WP7. Vooral het feit dat ik de beste Outlook ervaring en Office toepassingen kan combineren met Facebook, Twitter en games als Xbox Live Need for Speed, maakt het DE smartphone voor mij.

Met Mango wordt Windows Phone 7 nog een stuk sneller en ook gemakkelijker want met de nieuwe versie krijg je o.a. de volgende verbeteringen:

1. Makkelijker in contact zijn en delen:

Alles is georganiseerd rond de persoon of groep waarmee je in contact wilt zijn, niet rond de app die je moet gebruiken.

· Met Threads; switchen tussen sms en chatsessies van Facebook en Windows Live Messenger in dezelfde conversatie.

· Groups: het groeperen van contacten in een Live Tile met status updates en waaraan je direct een email, sms of chatbericht kunt sturen, direct uit je startmenu.

· Met diepere integratie van sociale netwerken als Twitter en Linkedin waarvan de feeds nu in de People Hub worden weergegeven.

· Tenslotte met een Linked Inbox waarin je alle emailberichten van meerdere email accounts (zakelijk en privé) gecombineerd en weergegeven als conversatie kunt volgen.

2. Een slimmere benadering van Apps:

Integratie van apps is ingebouwd in de zgn Live Tiles en de Hubs waardoor apps tevoorschijn komen waar en wanneer je ze nodig hebt.

· Met het zgn. App Connect biedt gebruik van apps vanuit de Hubs met als voorbeeld foto-editing- of sharing apps direct beschikbaar in de Picture Hub.

· Verbeterde Live Tiles die nu meer real-time informatie aanbieden in je startscherm en met Live Tiles die groter zijn, meer dynamisch en nog meer informatie kunnen presenteren.

· Met Multitasking waarbij je snel kunt switchen tussen in gebruik zijnde apps, taken op de achtergrond kunt draaien en dat alles met behoud van batterijleven en performance.

· Met een Web versie van Marketplace. Hiermee kun je vanaf je PC zoeken naar apps en deze ook direct kopen. Ze worden dan automatisch naar je telefoon gestuurd.

3. Een Web ervaring die verder gaat dan alleen de browser:

Met de kracht van Internet Explorer 9 én geïntegreerde Clouddiensten.

· Internet Explorer 9 biedt de kracht en snelheid van een PC browser met ondersteuning van HTML5 en hardware versnelde graphics. Snel en makkelijk delen van webpagina’s via sociale netwerken vanuit de browser. Geen copy & paste voor nodig!

· Geïntegreerde Cloud diensten. Altijd alle informatie beschikbaar:

- Met SkyDrive om documenten in de Office Hub te synchroniseren en op te slaan, toegang tot Windows Live PhotoGallery en Facebook albums via de Pictures Hub.

- Dedicated Search Key. Direct toegang tot de Bing zoekmachine met 1 click op de dedicated knop van waar je ook bent in de telefoon.

- MyWindowsPhone. Een gratis dienst waarop je vanuit elke webbrowser kunt inloggen om je verloren telefoon te lokaliseren op de kaart, op afstand te bellen, laten rinkelen, blokkeren en zelfs te wissen.

In totaal biedt Mango meer dan 500 nieuwe features en verbeteringen en is dus een significant nieuwe versie. De nieuwe Mango versie komt als een update gratis beschikbaar voor alle huidige Windows Phone 7 toestellen.

Over fabrikanten, toestellen en concrete beschikbaarheid bij operators in Nederland kunnen we in deze fase nog niets zeggen.

Jullie begrijpen dat wij ons enorm verheugen op de introductie van Windows Phone 7 in de Nederlandse markt en we kunnen dan ook niet wachten op het moment dat de eerste telefoons uit gaan komen. Hierover de komende tijd ongetwijfeld meer via deze blog en via ons officiële Twitter kanaal www.twitter.com/windowsphonenl.

Belangrijke informatie voor de huidige gebruikers van Engelstalige toestellen in Nederland: Met Mango krijgen alle huidige gebruikers de update naar de nieuwe versie. Engelstalige toestellen worden aangepast naar alleen de Engelse OS taalversie en krijgen dus geen Nederlandse OS taalversie als keuze optie. De “menu-taal” van de telefoon blijft dus Engels. Wel krijgen alle Mango toestellen de beschikking over het Nederlandse toetsenbord en woordenboek bij tekstinvoer.

Belangrijk voor Developers: per direct zijn ook de Mango developer tools te downloaden vanaf http://create.msdn.com. Op Mix hebben we al aangekondigd dat we meer dan 1500 nieuwe API’s voor ontwikkelaars beschikbaar gaan stellen. Nieuwe mogelijkheden zoals; Sockets, Multitasking, SQL CE, toegang tot het adresboek en agenda, combinatie van XNA en Silverlight op 1 scherm, een nieuwe sensor API, toegang tot meer sensors  zoals camera (voor AR toepassingen), optionele Gyroscoop en kompas. Een verbeterde emulator waarbij het nu mogelijk is de accelerometer en de GPS te simuleren en een profiler om geheugen en performance problemen sneller te kunnen vinden.

Het is mogelijk met deze tools zowel de huidige versie van Windows Phone 7 te targetten alsmede de Mango versie. Je kunt met deze tools dus applicaties bouwen en submitten in de marketplace voor 7.0 telefoons. Laat je dus vooral niet weerhouden de beta tools te installeren en te experimenteren met de Mango API’s en blijf ondertussen vooral bouwen aan 7.0 apps en in de marketplace submitten. Alle 7.0 applicaties zullen werken op Mango toestellen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.