Nieuws
20 september 2011 - Ron Smeets

Windows Phone 7 Mango in Nederland al ten dode opgeschreven?

De lancering van de officiële Nederlandse versie van Windows Phone 7 (Mango) is bijna een feit. Aanstaande donderdag organiseren Microsoft en HTC een gezamenlijke persmeeting waarbij de eerste, in Nederland beschikbare, Windows Phone 7 Mango toestellen worden gepresenteerd. De verwachting is dat die binnen enkele weken (begin oktober) ook al in de winkels liggen.

Hoog tijd dus om weer eens een rondje langs de diverse telefoonwinkels te maken om uit te zoeken of de aanstaande Nederlandse lancering van Windows Phone 7 Mango al doorgedrongen is bij de marketeers en het personeel van de verschillende telecom retailers en -providers. Zonder al te veel te verklappen kan ik wel al zeggen dat, na een bezoek aan de verschillende telecom winkels de vraag gerechtvaardigd is of Windows Phone 7 Mango in Nederland voor de lancering al ten dode opgeschreven is?

Maandagmiddag ging ik op pad. Letwel, mijn doel was dit keer niet om weer te gaan mystery shoppen voor een nieuw toestel, maar gewoon even kijken hoeveel (juiste) informatie ik al over Windows Phone 7 Mango en de toestellen kon achterhalen. Je zou toch mogen verwachten dat zo kort voor de lancering de winkels en hun personeel al op de hoogte zijn van hetgeen er op komst is. Ik bedoel, wanneer je enkele weken voor de komst van een nieuwe iPhone naar een telecomwinkel gaat, dan kunnen ze op de meeste plekken al haarfijn uitleggen wat het toestel en de abonnementen gaan kosten. Hetzelfde geldt voor de nieuwe high-end Android's en BlackBerry's.

Enfin, voor mijn zoektocht naar informatie over Windows Phone 7 Mango, en de toestellen, bezocht ik dit keer zes winkels in Venlo. Behalve de shops van de drie providers (T-Mobile, Vodafone en KPN) ging ik ook bij een Hi Shop, BelCompany en de PhoneHouse naar binnen. Bij elke winkel stelde ik dezelfde, behoorlijk gerichte vraag. "Ik ben op zoek naar een smartphone. De iPhone vindt ik te duur en Android te ingewikkeld (tsja, ik moest iets verzinnen he ;-)). Ik heb een tijdje terug een keer een nieuwe Windows smartphone gezien en vond dat wel goed werken. Helaas was dat toestel, de software, alleen nog in het Engels maar ik heb gehoord dat er nu ook een Nederlandse versie is, of binnenkort komt. Hebben jullie hier al informatie over?"

De eerste winkel die ik binnenliep was de BelCompany in Venlo. De vriendelijke medewerkster die mij te woord stond vertelde dat er nog niets bekend was over de beschikbaarheid van de nieuwe, Nederlandse, Windows Phone versie. Zij, en haar collega, hadden wel gehoord van het bestaan ervan maar wanneer en welke toestellen, daarover konden ze mij nog niets vertellen. Op zich is het al heel erg goed dat ik geen onzin verhaal op mijn mouw gespeld kreeg, maar het geeft wel aan dat het personeel van de BelCompany (in Venlo althans) twee tot drie weken voor de lancering van Windows Phone 7 en de eerste toestellen nog niet op de hoogte is.

Vervolgens bezocht ik de PhoneHouse. De medewerker die ik daar sprak wist duidelijk al iets meer over Windows Phone 7 Mango maar had ook nog niets gehoord over toestellen en de beschikbaarheid van hard- en software. "Het enige Windows Phone toestel dat wij hebben is de Samsung Omnia 7. Ik weet niet of daar de Mango versie al op staat, maar ik pak hem er even bij". Nadat het toestel opgestart was bleek al snel dat op de Omnia 7 nog gewoon de Engelstalige Windows Phone 7 stond. Vervolgens deed de verkoper wel nog de nodige moeite om voor mij meer informatie te achterhalen. Daarvoor bezocht hij onder andere Mobile Cowboys ;-) OK, toegegeven in Google verscheen mijn review van Mango bovenin waarop ik zei. "Hier hebben ze de Nederlandse versie al getest, dus hij is er wel al" ;-)) Tot slot wist de verkoper van de Phone House mij nog te vertellen dat hij aanstaande woensdag een interne training had waarbij Windows Phone 7 Mango ook aan bod gaat komen. Dat betekent in ieder geval dat de Phone House haar personeel wel al aan het voorbereiden is op de lancering van Windows Phone 7 Mango en de eerste toestellen. Bovendien staan de HTC Radar en HTC Titan, de eerste Windows Phone 7 Mango toestellen die in Nederland beschikbaar komen, ook al op de website van de Phone House bij 'binnenkort verwacht'.

Vervolgens ging ik, met deze positieve ervaring, naar Vodafone. Heel kort daarna stond ik al in de T-Mobile shop maar ook daar was ik binnen een minuut alweer buiten. De reden, zowel Vodafone als T-Mobile gaan géén Windows Phone toestellen verkopen, zo wist het personeel van beide shops van deze providers mij te vertellen. Bij Vodafone was de voornaamste reden het feit dat Microsoft jaren lang beloofd heeft dat Windows Mobile (en nu Windows Phone) beter zou worden maar dat deze belofte tot op heden nog steeds niet waargemaakt is. "Het was alleen maar kommer en kwel met Windows op mobiele telefoons en daarom heeft Vodafone besloten dat we voorlopig geen Windows smartphones meer in ons assortiment gaan opnemen. Bovendien is er ook geen vraag naar. Het laatste toestel was een HTC (de 7 Trophy, red.) maar ook die werd nauwelijks verkocht en is daarom uit de winkels gehaald bij Vodafone." 

Zoals gezegd had het verhaal in de T-Mobile Shop ongeveer dezelfde strekking. "T-Mobile verkoopt geen Windows Phone toestellen en dat zal voorlopig ook zo blijven. Wij zien er op dit moment geen brood in. Misschien dat dit over een paar maanden verandert, als blijkt dat Windows Phone, ook door de komst van de eerste Nokia's, toch een succes wordt."

Als, zo kort voor de lancering van de eerste Windows Phone 7 Mango toestellen in Nederland, dit nu nog het officiële standpunt is van zowel Vodafone als T-Mobile dan is dat zeker geen goed teken voor het mogelijke succes van het nieuwe Windows Phone OS in ons kikkerlandje. Smartphones en OS'en die niet in (alle) winkels liggen zullen natuurlijk ook minder vaak verkocht worden.

Natuurlijk heb ik beide providers vanochtend om een reactie gevraagd. Vodafone liet weten dat de provider niet van plan is om geen Windows Phone 7 Mango toestellen te gaan verkopen. Daaruit zou je kunnen concluderen dat ze dus wel een of meerdere toestellen gaan opnemen in hun assortiment. "De uitspraken van het personeel zijn op eigen titel gedaan en reflecteren zeker niet het officiële standpunt van Vodafone inzake Windows Phone 7 Mango", aldus een perswoordvoerder van de provider. Vodafone kon op dit moment nog niet zeggen wanneer en welke Windows Phone 7 Mango toestellen men gaat verkopen. De provider zei verder wel dat de veranderingen die Microsoft heeft aangebracht in de User Interface en beveiliging van Windows Phone 7 Mango (vergeleken met de eerdere versies) er voor gezorgd hebben dat Vodafone zeker een rooskleurige (en mogelijk succesvolle) toekomst ziet voor het nieuwe smartphone OS van Microsoft. Het is nu zaak dat Vodafone dit standpunt omtrent Windows Phone 7 Mango heel snel kenbaar maakt aan haar personeel. In ieder geval in Venlo dus ;-))

De reactie van T-Mobile liet iets langer op zich wachten. Sterker nog, na meerdere pogingen per mail en telefonisch had ik bij publicatie van dit artikel nog geen enkele reactie ontvangen. Ik ga er van uit, zeker nu het verhaal online staat ;-)) dat die reactie er nog wel gaat komen. Ik zal die dan later vandaag (hopelijk) nog wel toevoegen.

UPDATE (21-09, 10u04): Inmiddels heeft ook T-Mobile nog gereageerd op de uitspraken die een van hun personeelsleden in Venlo deed. Nou ja, gereageerd ;-)) "T-Mobile doet nooit uitspraken over toekomstige plannen, te voeren handsets etcetera", aldus de perswoordvoerder. Zijn baas voegde daar in een telefonisch gesprek dat ik gisterenmiddag had nog aan toe dat hij er van uit ging dat ik de uitspraken goed genoteerd had (uhm, ja) maar dat die dan gedaan zijn op persoonlijke titel van de betreffende medewerker en niet het officiële standpunt van T-Mobile reflecteren. Allemaal mooi en aardig, maar feit blijft wel dat je als klant in de T-Mobile shops dus overgeleverd bent aan de grillen van de verkoper of verkoopster die jou op dat moment te woord staat. Een goede, complete reactie op de door betreffende uitspraken over Windows Phone 7 Mango en de toestellen zou meer duidelijkheid kunnen verschaffen. Helaas wil T-Mobile daar dus, op dit moment, niet op ingaan, ook niet na een herhaaldelijk telefonisch verzoek, vanochtend. "Dit is de reactie en daar zullen jullie het mee moeten doen" was het enige 'Rijdende Rechter achtige' antwoord dat ik nog kreeg ;-)

Bij KPN, de volgende winkel die ik bezocht, kreeg ik wel weer wat meer informatie. De verkoper daar wist mij in ieder geval te vertellen dat de eerste Windows Phone 7 Mango toestellen binnenkort in Nederland op de markt gaan komen en dat ook KPN in haar assortiment gaat opnemen. Wanneer? Daar kon de verkoper nog geen uitspraak over doen. "Daar hebben wij hier in de shop nog geen informatie over ontvangen", zo vertelde hij.

Mijn laatste bezoek van de dag was wederom een hele korte. In de Hi Shop vertelde een verkoopster mij dat Hi op dit moment geen Windows Phone toestellen in haar assortiment had en dat dit voorlopig ook niet zou veranderen. Ze wist wel van de komst van de Nederlandse Windows Phone versie maar Hi gaat die toestellen en dat OS dus nog niet verkopen.

Al met al weer een hele enerverende middag waarbij ik heel eerlijk moet toegeven dat de antwoorden en informatie die ik in de verschillende winkels kreeg mij niet heel erg verbaasd hebben. Zoals gezegd was mijn doel van deze bezoeken niet om te achterhalen wat het kennisniveau van het winkelpersoneel is als het gaat om Windows Phone 7 Mango en ook niet om te zien of ze mij met alle geweld naar een ander toestel / OS wilde aanpraten. Nee, ik wilde gewoon weten of de informatie over Windows Phone 7 Mango, en de eerste toestellen, de diverse telecom shops al bereikt heeft. Iets dat je, zo kort voor de officiële lancering, toch wel al mag verwachten, niet?

Daarnaast bleek uit de opmerking van diverse verkopers dat bijna iedereen tegenwoordig 'voor Android gaat' vooral ook dat Windows Phone 7 niet echt op het netvlies van het winkelpersoneel staat als zijnde een serieus alternatief voor iOS, Android of Symbian. Op zich niet vreemd want de prestaties en aanwezigheid van Windows Phone, en daarvoor Windows Mobile, in de afgelopen jaren waren ook niet echt om over naar huis te schrijven. Het feit dat bij mijn winkelbezoeken meerdere keren gezinspeeld werd op het slechte imago van Windows Phone op smartphones geeft wel aan hoe moeilijk Microsoft en de fabrikanten het zullen krijgen om de knop bij de retail (zowel inkoop als het winkelpersoneel) om te krijgen. Als het personeel er niet in geloofd, dan kan het al bijna geen succes worden. In vier gevallen kon het personeel van de telecomwinkel zelfs niet begrijpen waarom ik persé voor een Windows Phone 7 toestel wilde kiezen. "Android is veel beter". In één geval werd zelfs het argument aangehaald dat Windows Phone verouderd is en de kans klein is dat het ooit nog beter (lees: een succes) wordt.

De conclusie: Windows Phone 7 Mango staat bij de Nederlandse telefoonwinkels en providers nog niet in de startblokken. De algemene tendens was dat het personeel van de zes bezochte winkels, op dit moment, niet echt in een succes van Windows Phone 7 geloven. Daarom zullen ze het dus ook niet aanbevelen. Slechts in één geval, bij de PhoneHouse, trof ik een verkoper aan die het met mij (als klant) eens was dat Windows Phone 7 Mango er goed, gebruiksvriendelijk en stabiel uit ziet en dat het mogelijk een goed alternatief zou kunnen bieden voor de bestaande smartphone OS'en. En dat is, ruwweg twee weken voor de lancering, op z'n minst een beetje zorgwekkend voor een Smartphone OS dat eigenlijk aan zijn laatste kans op succes gaat beginnen. Daar ligt dus een zware taak voor de fabrikanten en vooral ook Microsoft om die emotie te veranderen, anders is Windows Phone 7 Mango mijns inziens al vóór de officiële lancering in Nederland ten dode opgeschreven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.