Nieuws
17 juli 2010 - Ron Smeets

"Windows Phone 7 is de moeite van het aanraken niet waard"

Regelmatige lezers weten ongetwijfeld dat ik in principe geen fan ben van Windows Mobile als Smartphone OS. Dat komt vooral door de trage en niet bijster gebruiksvriendelijke User Interface. Er zijn uitzonderingen, zoals de HTC HD2, maar die zijn schaars. Bovendien heeft Microsoft topman Steve Ballmer zelf enkele maanden geleden ook ruiterlijk toegegeven dat ze het daar in Seattle tussen 2006 en 2009 behoorlijk verknald hadden met Windows Mobile.

Met de komst van Windows Phone 7, na de zomer, zou alles een stuk beter worden en de eerste demo's in Barcelona en de maanden daarna zagen er grafisch ook veelbelovend uit. Welnu, ik heb er nog niet mee gespeeld maar Galen Gruman van InfoWorld wel. En zijn oordeel is keihard: "Windows Phone 7 is de moeite van het aanraken niet waard".

Volgens Gruman is Windows Phone 7 functioneel gezien een schaamteloze kopie van het eerste iPhone OS uit 2007. "Het is alsof ze in de zomer van 2007 een groepje ontwikkelaars in een bunker opgesloten hebben met de opdracht alle functies van het iPhone OS na te bouwen en dat die mannen sindsdien niet meer in contact met de buitenwereld zijn gekomen". Pfew, dat zijn nogal uitspraken. En hij gaat nog iets verder door de demo's die tot nu toe van Windows Phone 7 gegeven zijn te vergelijken met trailers van een film die in werkelijkheid heel erg slecht blijkt te zijn. "Al het goede hebben ze je in de trailer al laten zien, het eindproduct is verder waardeloos".

Verder kregen de 15 genodigden die op het demo-event aanwezig waren ook al snel door dat de nieuwe UI van Windows Phone 7 bijzonder arbeidsintensief is. Je moet schijnbaar veel, en in alle richtingen, scrollen als je meer dan een paar applicaties geinstalleerd hebt. Op een vraag of Microsoft de UI ook getest had met gebruikers uit de praktijk werd volmondig 'Nee' geantwoord. Geen goed teken, twee maanden voor de defintieve release.

Andere tekortkomingen die tijdens de demo aan het licht kwamen zijn het ontbreken van multi-tasking, copy-paste, HTML5 support en de aanwezigheid van IE7 als webbrowser. Daar hebben ze dan wel een paar IE8 features bij ingebouwd maar IE9, die toch ook al uit is, is vooralsnog nergens te bekennen.

Als ik het verhaal van Galen Gruman lees dan kan ik niet anders dan concluderen dat het er alle schijn van heeft dat Microsoft er met Windows Phone 7 nog steeds niet in geslaagd is een soepel en intuitief functionerend OS en UI te ontwikkelen. Daarnaast lijkt Windows Phone 7 wederom gebaseerd te zijn op oudere technologie. Maar voordat ik dat oordeel zelf kan vellen moet ik er natuurlijk eerst ook even zelf mee 'gespeeld' hebben. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.