Nieuws
03 mei 2011 - Ron Smeets

Windows Phone 7 een flop of niet?

Sinds de lancering van Windows Phone 7, eind oktober van het vorige jaar, is er al heel wat gespeculeerd over het succes, of niet dus, van Microsoft's nieuwste smartphone OS.

In december, vlak vóór de Kerst, maakte Microsoft bekend dat er in de eerste acht weken na de lancering zo'n 1.5 miljoen Windows Phone 7 toestellen over de toonbanken gingen. Eind januari sprak de software fabrikant oer een totaal aantal van 2 miljoen Windows Phone 7 licenties die op dat moment 'uitgegeven' waren, hetgeen natuurlijk niet hoeft te betekenen dat er op dat moment ook daadwerkelijk 2 miljoen toestellen verkocht waren.

Die twee mededelingen zijn, tot op de dag van vandaag dan ook meteen de enige 'officiele' berichten die Microsoft over de verkopen van Windows Phone 7 wereldkundig gemaakt heeft. Diverse analisten hebben in de afgelopen maanden gespeculeerd dat die cijfers niet stroken met de werkelijkheid en dus rijst de vraag of Windows Phone 7 al een flop genoemd mag worden. Microsoft is de enige die, samen met de fabrikanten die op dit moment al Windows Phone 7 toestellen verkopen (onder andere Samsung, LG en HTC) die echt duidelijkheid daarover kan geven.

Uit de berichten (lees: speculatieve berekeningen) die de afgelopen maanden het nieuws gehaald hebben valt nauwelijks op te maken hoe de verkopen van Windows Phone 7 er momenteel daadwerkelijk voor staan. De boys van The Next Web berekenden medio maart dat er op dat moment al bijna 3.4 miljoen Windows Phone 7 toestellen in omloop zouden zijn. Zij trokken die conclusie op basis van de hoeveelheid geactiveerde Windows Phone 7 Facebook apps en voerden als 'bewijs' aan dat hun eerdere berekeningen (2 miljoen WP7 licenties eind januari) achteraf ook bleken te kloppen. Andere analisten schetsen echter een veel pessimistischer beeld. Die beweren namelijk dat het aantal daadwerkelijk verkochte Windows Phone 7 toestellen nog niet de helft is van het totaal aantal uitgegeven licenties. Zo zouden de teller eind 2010, toen Microsoft bekend maakte dat er al 1.5 miljoen WP7 toestellen verkocht waren (lees: geproduceerd en verscheept), in werkelijkheid pas op 674.000 staan. Het gat tussen de uitgegeven licenties / verscheepte toestellen en de daadwerkelijke verkoopcijfers zou, zo luiden de geruchten van analisten en Eldar Murtazin, de afgelopen maanden alleen nog maar groter geworden zijn.

Zoals gezegd, Microsoft en de fabrikanten zijn de enigen die op dit moment duidelijkheid kunnen geven over de daadwerkelijke Windows Phone 7 verkopen. Het feit dat zij hun kaken al enkele weken stijf op elkaar houden doet niet veel goeds vermoeden, maar ook dat is pure speculatie. Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat de fabrikanten die bij de lancering nog hardop riepen dat ze 'vol voor Windows Phone 7 zouden gaan' de afgelopen twee maanden, na de aankondiging van het huwelijk tussen Microsoft / Windows Phone 7 en Nokia, nu natuurlijk even de kat uit de boom kijken in afwachting van hetgeen Microsoft en Nokia de komende maanden gaan presenteren. En die ontwikkelingen zullen ook zeker hun weerslag hebben op de keuze van consumenten bij de aanschaf van een nieuwe smartphone.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.