Nieuws
17 februari 2009 - Chris Bannink

Windows Mobile 6.5, een overzicht van de nieuwtjes

Mobile Cowboys en Dutch Cowboys waren zojuist bij de Microsoft lunchsessie voor de Nederlandse pers bij het Mobile World Congres. Tijd genoeg om alles nog eens uitgelegd te krijgen (wat heeft Steve Ballmer nu eigenlijk gezegd) en alle vragen te stellen die we willen. Maarten Sonneveld, Business Group Lead Mobile Communications bij Microsoft, praat ons bij over de belangrijkste zaken rondom de mobiele ontwikkelingen van Microsoft en meer in het bijzonder van Windows Mobile 6.5, waar we eerder al deze demo van konden laten zien op MobileCowboys.

“ De categorie smartphones groeit enorm. 50% van alle telefoons in de wereld wordt straks een smartphone , maar in de westerse wereld zal dat percentage hoger liggen. Nederland loopt voorop in smartphones en met name van de WindowsMobile telefoons.

“Sind een half jaar heeft Microsoft een nieuwe organisatie waar we de consument centraal zetten via drie platformen: PC, telefoon en web, waarin een geintegreerde ervaring moet worden aangeboden. Door een brede range van Windows telefoons (hij gebruikt express de Nederlandse benamingen) willen we keuze bieden voor de consumenten. We hebben het niet meer over een Windows versie xyz of Windows Mobile.  Qua fabrikanten en operators hebben we goede partners. Voor iedereen is er een eigen toestel. Met of zonder touchscreen, qwerty toetsenbord, verschillende tarief structuren en user interfaces.

"Alle Windows telefoons zullen qua hardware de bekende Windows startknop hebben. In de specificaties zal de Windows versie nog wel genoemd worden, maar in de marketing uitingen houden ze de Windows telefoon term aan. Windows Mobile 6.5 heeft een aantal verbeteringen. Er zijn een viertal hoofdaankondigingen gisteren gedaan:

Touchscreens zijn makkelijker geworden. Onder andere door een nieuw home screen, dat volledig te personificeren is door toevoeging van je eigen widgets en rss feeds. Er komen ook non-touchscreen toestellen voor windows mobile 6.5.

Het nieuwe startmenu is meer ‘fingerfriendly’ geworden door de honingraat structuur. Je kunt er makkelijk doorheen scrollen en je eigen applicaties voorop zetten. Het vinger-navigeren is in alle lagen van het menu veel beter te gebruiken. Vanuit je lockscreenb (zie foto hieronder) kun je direct naar je belangrijkste applicaties gaan zoals sms, mail etc.

Er komt ook een nieuwe ingebakken versie van Internet Explorer, (zie foto onder) waarop je kunt browsen zoals je dat op je PC gewend bent, full screen. Niet alleen beter dat de vorige Explorer, maar ook beter dan andere browsers. Fabrikanten mogen –als ze dat willen- de opera browser wel meeleveren.

Als derde hebben ze een dienst geïntroduceerd: de MyPhoneService. Alle informatie die je belangrijk vindt, zoals sms-jes, video’s en foto’s kun je uploaden naar het web, daar zelfs laten backuppen en vanaf diverse platformen (devices) bereiken. Je kunt meerder Windows telefoons in de ‘MyPhone’ gebruiken. De geuploade content is ook doorzoekbaar. Er is nu al wel een besloten beta trial beschikbaar. De codenaam waaronder dit werkte was Skybox (inside information). Apple heeft nu een betaalde dienst (e-web) maar Microsoft gaat dit gratis aanbieden. Foto’s kun je automatisch laten uploaden naar MyPhone (via Sinc) en hij deelt (shared)  automatisch met je vrienden als je dat hebt ingesteld.

"De vierde verbetering is de ingebakken Windows Marketplace, een online winkel in het web waaruit je vanaf je telefoon applicaties kunt vinden die je vervolgens kunt downloaden. Zoals we inmiddels gewend zijn van app stores zijn enkele tegen betaling en velen gratis. Er zijn nu 20.000 applicaties beschikbaar. Microsoft zal 3rt party applicaties wel checken op toepasbaarheid binnen windows mobile 6.5 voordat ze op de Marketplace worden toegelaten.

"Naast de vier hoofdpunten van Windows Mobile 6.5 zijn er ook een aantal partner aankondigingen. HTC was daarbij de belangrijkste. De Touch Diamond2 en de Touch Pro2 zijn daarbij de belangrijkste vlaggeschepen. HTC heeft beloofd dat de upgrades naar toekomstige versies van Windows Mobile gratis worden. LG belooft als partner 50 nieuwe Windows telefoons te gaan maken tot 2012. De GM730 wordt de eerste met WM6.5. Toshiba, HP, Acer (4x) hebben ook aankondigingen gedaan voor toestellen met WM6.5.

"Fabrikanten mogen ook nog hun eigen ding doen met dit 6.5 besturingssysteem. Dat wordt vanuit Microsoft ondersteund. Conclusie: Het wordt makkelijker, sneller en mooier. Verbeterde gebruikers ervaring, mooier en leuker om met een 6.5 toestel te navigeren. Deze nieuwe ontwikkelingen vindt Maarten ook het bewijs dat Microsoft de mobiele markt belangrijk vindt.

"Het batterij leven is altijd een probleem geweest bij Windows mobile. Android heeft nu automatisch ingesteld dat als je de vierde applicatie opent, de eerste vanzelf sluit zodat je nooit meer dan 3 applicaties open hebt staan. Je kunt met WM 6.5 wel heen snel schakelen tussen toepassingen, maar Maarten heeft niet echt een goed antwoord hoe en wat Microsoft heeft gedaan om het batterij leven te verbeteren, anders dat het zeker de aandacht heeft. Symbian heeft dat wel als speerpunt gehad.

"Windows Mobile 7 zal vast wel komen, maar we houden het nu even bij 6.5 volgens Steve Ballmer. Er komen dan ook geen mededelingen over versie 7, die niet per se parallel hoeft te lopen met de mobiele versie (!). Van de HTC Diamond zijn er in NL meer toestellen verkocht dan de iPhone. Ook in de zakelijke markt wordt Windows Mobile veel meer verkocht door de push mail functionaliteit. Komt er een combinatie met Android? Nee, dat kan Maarten zich niet voorstellen. Volgens Steve Ballmer is er maar ruimte voor drie Operating Systemen.

Als laatste meldt Maarten dat Microsoft ook lid is geworden van het OMI initiatief, met name doordat Microsoft nu hun eigen diensten gaan lanceren.  Hieronder nog een foto van alle nieuwe Window Telefoons op een rij.

Op de TV schermen zien we Steve Ballmer live tijdens zijn keynote. 

Over de auteur: Chris Bannink