Nieuws
22 oktober 2007 - Danijel Dercksen

WiMAX krijgt officieel 3G stempel

De WiMAX standaard maakt nu officieel onderdeel uit van de toekomstige 3G ontwikkeling. Dat heeft de International Telecommunication Union vrijdag besloten.

Het accepteren van Wimax als 3G-techniek is op twee punten uniek. Het is namelijk de eerste keer in acht jaar dat een nieuwe standaard wordt toegelaten in deze verzameling van technieken voor mobiele netwerken. Het is ook de eerste keer dat een technologie die niet specifiek voor telefoons is ontworpen de lijst haalt. Tot voor kort bestond hij uit Edge, W-Cdma, Cdma2000, TD-Cdma en Dect.

In het kamp van WiMax-tegenstanders zat onder meer chipmaker Qualcomm. Volgens de Wall Street Journal lagen er financiële overwegingen ten grondslag aan de oppositie van Qualcomm tegen WiMax. De chipmaker uit San Diego verdient nu flink aan 3G-patenten. Hoewel het bedrijf ook een aantal patenten heeft voor technologieën die voor WiMax worden gebruikt, zullen de opbrengsten voor Qualcomm toch lager zijn, omdat er veel andere bedrijven zijn die gerelateerde octrooien in handen hebben.

WiMAX maakt het onder meer mogelijk afgelegen gebieden toch een snelle internetverbinding te geven. Italië is afgelopen week begonnen met de veiling van WiMAX licensies. In Nederland worden de licenties volgend jaar geveild.Gerelateerde links:
KPN ziet toekomst in HSPA en Wimax
Nokia toestellen krijgen WiMax
WiMAX fabrikanten kiezen voor Intels Rosedale 2
WiMax kaarten nog dit jaar in de winkels
WiMax: opgevoerde WiFi
Over de auteur: Danijel Dercksen