Nieuws
06 september 2017 - Ron Smeets

Willen we straks allemaal weer een Nokia? De Nokia 8 voorspelt veel goeds

Enkele weken geleden onthulde HMD Global de nieuwste high-end Nokia smartphone, de Nokia 8. Het is al de vierde Android smartphone die de nieuwe Finse Nokia spin-off, sinds enkele jaren de eigenaar van het smartphone merk Nokia, presenteert, maar pas het eerste échte high-end model. Het toestel is op dit moment nog niet te koop, maar de eerste berichten, onder andere vanaf de IFA waar het toestel op een Nokia stand lag, zijn zeer veelbelovend. Overigens reageerde het personeel op die stand na enkele dagen nogal geïrriteerd op de vele vragen die ze kregen over de Nokia 8. De stand was weliswaar van Nokia, de Chinese smartphone fabrikant had daar verder niets te maken met hetgeen de Finse tak van Nokia daar presenteerde. “Wij weten niets over deze smartphone, daarvoor moet u bij HMD Global zijn”, was het korte antwoord dat veel bezoekers van de stand te horen kregen. Vreemd dat het toestel er dan wel lag. Maar goed, voor het smartphone merk was het goed om te zien dat de Nokia 8 zoveel aandacht trok. Tel dat op bij de uitmuntende specs en het vriendelijke prijskaartje dat aan het toestel hangt wanneer hij later deze maand in de (online) winkels verschijnt en de vraag of we straks allemaal weer een Nokia willen is gerechtigd.

Wat zit er allemaal in de Nokia 8
Eerst even over het toestel zelf. Het design van de Nokia 8 straalt duidelijk uit dat het een degelijke Nokia smartphone is. De afgeronde zijkanten aan de achterzijde, De ovale rand om de Carl Zeiss camera’s geven het toestel een duidelijk Nokia gezicht. De Nokia 8 is uitgerust met een 5.3 inch QHD (2560 x 1440, 554dpi) IPS scherm met Corning Gorilla Glas 5, de 2.5GHz octa-core Snapdragon 835 processor met 4GB RAM en 64GB intern geheugen dat middels een microSD kaart met maximaal 256GB uitgebreid kan worden. Daarvoor moet je dan wel de eventuele tweede simkaart opofferen. Uiteraard heeft de Nokia 8 ook de bekende smartphone specs als WiFi (2.4 en 5GHz), GPS, Bluetooth (5.0 met A2DP) en een USB-C (3.1) aansluiting. Voor headsets heeft het toestel ook nog gewoon een 3.5mm (minijack) audio aansluiting. Onder het scherm bevindt zich nog een ovale home button met geïntegreerde vingerafdruk sensor en de Nokia 8 wordt standaard voorzien van Android 7.1.1 Nougat. Inmiddels is ook al bekend dat Android 8 Oreo als upgrade beschikbaar komt. Wanneer? Dat wordt nog niet gemeld. De accu is niet verwisselbaar en heeft een vermogen van 3090mAh. Met 151.5 x 73.7 x 7.9mm is het toestel redelijk compact maar vooral erg dun.

Nokia en Carl Zeiss doen het nog steeds
Ik hoor jullie al denken; “En de camera’s dan?” Wees gerust. Ook daar heeft HMD Global voor gezorgd. De Nokia 8 heeft aan de achterzijde een duo camera die, zoals dat bij Nokia vroeger ook al jaren het geval was, samen met Carl Zeiss ontwikkeld is. De camera heeft twee 13 megapixel sensoren, een kleur en een monochroom (zwart-wit). Ze hebben een diafragma van 2.0, optische beeldstabilisatie en een dual tone LED flitser. Qua technische prestaties zijn ze vergelijkbaar met de Leica duo camera’s die in Huawei toestellen als de P9 en P10 zitten. De monochrome camera kan gebruikt worden om zwart-wit kiekjes mee te schieten. Werkt hij samen met de kleuren camera, dan zorgt hij voor extra scherpte en nog helderdere kleuren. Aan de voorzijde van de Nokia 8 zit ook een 13 megapixel f/2.0 camera voor selfie’s en ‘bothies’ zoals Nokia ze noemt. Dat heeft niets te maken met een groothoek objectief in de camera waardoor je getweeën op een selfie past. Nee, met de bothie functie wordt gelijktijdig een foto met zowel de front- als de back camera gemaakt. Het eindresultaat is een split-screen foto waarop zowel jezelf als degene die aan de andere kant van het toestel stond te zien zijn. Extra leuk is de optie waarmee je in de bothie modus direct live video kunt streamen, bijvoorbeeld naar facebook of YouTube. Met de camera’s van de Nokia 8 kun je ook in 4K filmen en ze beschikken over 360 graden OZO audio. Tijdens opnames zorgen de drie microfoons op het toestel ervoor dat het geluid uit de richting waarin je filmt duidelijker weergegeven wordt dan het omgevingsgeluid. Klinkt allemaal veelbelovend en als de camera’s zo goed presteren als we gewend zijn van eerdere Nokia’s, denk aan de PureView 808, dan hoeven we ons daarover geen zorgen te maken.

Nokia en smartphones; tot dusver een ongelukkig huwelijk
Het moge duidelijk zijn dat Nokia, als mobiele telefoon fabrikant, tussen 2007 en 2014 een zwalkend en zinkend schip was. Het marktaandeel is in die periode niet gedecimeerd maar letterlijk ‘gecentimeerd’. Van meer dan 40% tot amper 0.5%. Ik heb dat zelf in die jaren meerdere keren voorspeld. Niet om mijzelf nu op de borst te kloppen maar feit is dat Nokia nooit een serieuze speler op de moderne smartphone markt geweest is. Dat moet ik wel meteen even iets nuanceren. Lang voordat de huidige smartphones bestonden kwam Nokia, aan het eind van de 20e eeuw, met de Communicator. Dat was een van de eerste mobiele telefoons die veel meer kon dan alleen bellen. E-mail, tekstverwerken, faxen (ja, dat was toen nog populair ;)), het kon allemaal met de Nokia Communicator (9000/9110/9110i). Ik heb ze in die periode ook jarenlang en met veel plezier gebruikt, zowel zakelijk als privé. Maar goed, Nokia verloor de strijd om de moderne smartphone gebruiker en werd van wereldmarktleider met de coolste mobiele telefoons een oubollig merk dat niemand meer kocht. De samenwerking met Microsoft en Windows Phone, hoe goed de toestellen uit die periode (2012 – 2016) ook waren, zorgde voor de definitieve nekslag. Nokia had het niet meer en Windows als besturingssysteem voor smartphones, was al een besmette naam uit de tijd van het voor smartphones verschrikkelijk gebruiksonvriendelijke Windows Mobile 5. Het was alsof de lamme de blinde wilde helpen oversteken, die samenwerking tussen Nokia en Microsoft. En vergeet niet, 2017 is het jaar dat volgens vele analisten Nokia en Microsoft met hun Lumia’s het marktaandeel van Apple zouden gaan overtreffen. De voorspellingen die in 2011 en 2012 geuit werden liepen uiteen van 15 tot zelfs 30% marktaandeel voor Windows Mobile en Nokia. Pakte dat even anders uit zeg.

Nokia 8: de beste Nokia smartphone in 20 jaar?
Genoeg over het rumoerige smartphone leven van de Finse fabrikant. Met de Nokia 8 hebben ze mijns inziens goud in handen. Nu maar hopen dat ze dat ook te gelde kunnen maken. Kijkend naar de specs en de eerste indrukken die her en der al opgedoken zijn is de bewering dat de Nokia 8 de beste Nokia smartphone in 20 jaar is zo gek niet. Ik bedoel, alle Nokia smartphones die na de Communicator op de markt gekomen zijn hebben de massa niet kunnen bekoren. En dan ga ik, misschien onterecht, even voorbij aan de N95. Dat was eigenlijk de laatste grote en succesvolle Nokia. Innovatief vanwege zijn ingebouwde GPS, wat toen nog helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Net als de Nokia 7650, de eerste mobiele telefoon met een ingebouwde camera. In mijn ogen waren dat echter geen smartphones die je kunt vergelijken met de moderne slimme mobieltjes. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het moment dat ik de Nokia 8 wat langer in mijn handen kan houden om te testen. En dan maar hopen dat de eerste indrukken en goede kritieken die het toestel de afgelopen weken kreeg kloppen en dat dit inderdaad de beste Nokia smartphone sinds 1997 is. Dan zou het zomaar kunnen dat we over een paar maanden ineens allemaal weer een Nokia willen. Toegegeven, voor de meeste smartphone gebruikers die de dertig nog niet gepasseerd zijn kan ik ‘weer’ weglaten. Die hebben, op een paar procent na, immers nog nooit een Nokia smartphone gehad. We gaan het zien!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.