Nieuws
13 februari 2018 - Ron Smeets

Wileyfox vraagt faillissement aan UPDATE: CEO Coombes zegt dat Wileyfox zal blijven bestaan

UPDATE (13-02, 11u00): De CEO van Wileyfox, Michael Coombes, heeft tegenover Britse media gezegd dat de kans heel groot is dat Wileyfox zal blijven bestaan. De financiële problemen waar het smartphone merk momenteel mee kampt zijn ontstaan door het omvallen van een Russische Bank. Daardoor is de eigenaar van Wileyfox, Meridian Capital Partners, letterlijk zonder geld komen te zitten. Coombes heeft er alle vertrouwen in dat die financiele problemen opgelost kunnen worden. Hij zegt echter ook dat het nodig is om Wileyfox te reorganiseren. Tsja, dat was wel duidelijk toen ze enkele maanden geleden nog een smartphone met Windows Mobile OS – dat door Microsoft al min of meer begraven is – op de markt te brengen. Dat getuigde niet van een gezonde marktkennis en/of visie. Enfin, inmiddels zijn al een 50-tal werknemers van Wileyfox ontslagen. Coombes zegt dat de plannen voor dit jaar, inclusief enkele toestel releases, nog niet van de kalender gehaald zijn. Ook de aftersales is nog steeds actief, zowel voor reparaties als software updates. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Amper drie jaar geleden zag het budget smartphone merk Wileyfox in Engeland het levenslicht. Deze week lijkt het doek alweer te vallen nu de eigenaren het faillissement aangevraagd hebben. Er is nog een kleine hoop dat deze vos een staartje krijgt in de vorm van een doorstart, maar daarvoor zal nog wel een koper/investeerder gevonden moeten worden. 

Windows Phone toestel was de druppel?
Toen Wileyfox drie jaar geleden werd opgericht door dezelfde eigenaren die ooit Kazam startten, een smartphone merk dat zich vooral ‘onderscheidde’ met HTC look-a-like smartphones, hadden ze er alle vertrouwen in dat hun betaalbare smartphones een succes zouden worden. Gebaseerd op Android en het Oxygen OS en met prijskaartjes die overwegend tussen de 100 en 200 euro lagen. In de praktijk bleek echter dat de toestellen niet heel erg anders presteerden dan de vele tientallen andere smartphones in die prijsklasse. Afgelopen november haalde Wileyfox nog het nieuws met de introductie van een Windows Phone (of Windows Mobile) toestel op het moment dat Microsoft al de stekker uit dat OS getrokken had. Of dat de druppel is geweest die de emmer van het faillissement heeft doen overlopen is niet bekend, maar het was niet bepaald een toestellancering die een gezonde toekomstvisie en beleid uitstraalde.

Niemand gaat Wileyfox missen
Hoe triest een faillissement ook is voor de eigenaren, maar met name voor het personeel, de harde waarheid is wel dat vrijwel niemand het smartphone merk Wileyfox gaat missen. Tijdens de introductie, ook hier in Nederland, werd hoog van de toren geblazen dat er eindelijk weer een echt Europees smartphone merk was dat het verschil zou gaan maken (doelend op het verdwijnen van Nokia en andere mobiele telefoonmerken in de afgelopen 10 jaar) maar in de praktijk hebben we weinig spectaculairs van Willeyfox gezien, anders dan de gemiddelde goedkope, in China met Chinese onderdelen gefabriceerde, smartphones waarvan er dertien in een dozijn passen. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat de Spark+, uit 2016, het toen best goed deed in vergelijking tot enkele directe concurrenten, maar hij sprong er zeker niet bovenuit en kwam ook niet als winnaar uit de bus. De echte liefhebbers kunnen hieronder deze vergelijkende videoreview met de Wileyfox Spark+, de Alcatel Pop 4S en de Wiko uFeel in de hoofdrollen bekijken.