Nieuws
24 maart 2006 - Ron Smeets

Wil de mobiele consument nu wel of geen (betaalde) TV?!

In ReclameWeek verschijnt binnenkort een artikel naar aanleiding van een onderzoek van KPMG waarin onder andere gesteld wordt dat de mobiele consument (nog) niet zit te wachten op diensten als Mobiele TV en er al helemaal niet voor willen betalen, zo blijkt weer uit een 'wereldwijd' onderzoek. MobileCowboys is afgelopen week door ReclameWeek benaderd om haar mening hierover te geven. Bij deze. . .

Er lijkt een duidelijk verschil te zijn tussen theoretische en praktische onderzoeken. Daar waar (proef)projecten opgestart zijn waarbij een aantal mobiele gebruikers nieuwe diensten aan den lijve kunnen uitproberen zijn de reacties overwegend positief en blijken veel consumenten, nadat ze het dus gebruikt hebben, zelfs bereid om (in de toekomst) voor dit soort diensten te betalen.

Daarentegen is de conclusie van enquêtes die niet 'ondersteund' worden door praktijkvoorbeelden of testprojecten vaak juist het tegenover gestelde. In theorie wil de consument liever niet betalen voor nieuwe mobiele diensten, maar de praktijk wijst vaak anders uit.

Natuurlijk, en dat geldt met name voor de nieuwe generatie (tussen de 12 en 22), zijn veel consumenten inmiddels opgegroeid met het idee dat op internet alles gratis is, maar is dat echt zo? Een generatie geleden, VOOR de komst van de mobiele telefoon en het internet, gaven maar weinigen van ons meer dan 10 Euro per maand uit aan hun telefoonrekening. Inmiddels zijn mobiele abonnementen van 25 Euro en meer de normaalste zaak van de wereld. Hetzelfde geldt voor internet toegang. Een jaar of 8 geleden wist iedere provider nog zeker te vertellen dat internet toegang uiteindelijk gratis zou worden. Inmiddels weten we wel beter: 27,95 voor een ADSL lijntje wordt grif door het grote gros van het internettende publiek betaald.

Het succes van nieuwe diensten hangt uiteindelijk af van de kwaliteit van de dienst. Als de consument er iets in ziet, dan zal hij er uiteindelijk ook voor gaan betalen als dat nodig is. Eind 90-er jaren zou WAP het helemaal worden, maar de consument, die net gewend was aan het kleurrijke internet zag daar niets in en dus werd het geen succes.

Het vergelijken van mobiele providers met zoekmachines is niet helemaal reëel. Zoekmachines geven veel geld uit aan het optimaliseren van hun dienstverlening, maar dat staat niet in verhouding tot de investeringen die de mobiele providers moeten doen (en terugverdienen) om hun netwerken up-to-date te houden. Om nog maar te zwijgen over de licenties van UMTS frequenties e.d. Hoe zouden ze dat moeten terugverdienen? Advertenties? Voor en na ieder telefoontje een commercial? Lijkt mij in ieder geval geen optie.

Waar de mobiele providers wel beter rekening mee moeten houden is dat ze onder druk van de gedane investeringen niet te snel hun diensten in de markt dumpen. Neem nou beeldbellen. De consument wordt al weken overstelpt met commercials hiervoor, maar hoeveel van hen hebben al een telefoon waarmee dat mogelijk is? Dat valt nog zwaar tegen. En de gemiddelde opa of oma zie ik daar voorlopig al helemaal niet mee bellen.

Hetzelfde gold vorig jaar voor Mobiele TV van Vodafone Live. Honderden commercials, maar nog maar weinig consumenten die een geschikt toestel hadden.

Hier schuilt mijns inziens een groot deel van het gevaar dat er toe leidt dat nieuwe diensten uiteindelijk floppen.

Waar ik het wel mee eens ben is dat je acceptatie kunt kweken door een betere klantenbinding. Als de providers er nu eens voor zorgden dat diensten als beeldbellen en mobiel TV kijken gratis (of in ieder geval niet duurder dan de bestaande binnenlandse belkosten), dan kunnen de early-adapters, die over het algemeen meer investeren dan de gemiddelde abonnee omdat ze 'de eersten' willen zijn en blijven, een rol spelen bij de promtie van nieuwe diensten.

Wat dat betreft moeten de mobiele providers wellicht leren van de internet providers. Lok de massa met goedkope (gratis) diensten en ga deze diensten vervolgens verbeteren, uitbreiden en duurder maken. Dat concept heeft bewezen te werken!Gerelateerde links:
Mobiele tv kijkers besteden 40 dollar per maand
Duitse mobiele tv prestaties vallen tegen
Mobiele TV lauw ontvangen in Engeland
Mobiele TV nadert de 'jaren van de waarheid'
Mobiele TV hot in de VS
Adverteren op de mobiele telefoon in de VS wel acceptabel
Finnen willen betalen voor mobiele TV
Mobiele aanbieders bundelen krachten in Mobile TV pilot
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.