Nieuws
14 januari 2008 - Ron Smeets

Wijziging Telecomwet maakt afluisteren GSM makkelijker

De Tweede Kamer vergadert morgen over een wetswijziging die het voor jusitie en politie makkelijker moet maken om mobiele telefoons af te luisteren, te storen en te lokaliseren.

Momenteel mag de mobiele afluister apparatuur, of IMSI-catcher (zie foto), alleen nog ingezet worden bij onderzoeken rondom zware misdrijven. Als de wet inderdaad gewijzigd gaat worden dan kan dat in de toekomst al eerder gebeuren, bijvoorbeeld in een poging om een misdrijf te voorkomen.

Ook kan de apparatuur dienst doen bij het bieden van hulp in levensbedreigende situaties, bijvoorbeeld als een auto te water raakt.

De inzet van de IMSI-catcher, waarbij ongevraagd inbreuk wordt gemaakt op frequenties van anderen, wordt in het wetsvoorstel van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken omkleed met allerlei eisen.

Via: De VolkskrantGerelateerde links:
GSM's bespieden met FlexiSPY Pro
FlexiSpy: een uitkomst of gevaarlijk
Afluister 'mobieltje'
GSMfobie slaat toe in Griekenland
Traceren mobieltjes in de VS aan banden
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.