Nieuws
23 februari 2006 - Ron Smeets

WiFiber, de échte WiMax

Voor diegenen die nog twijfelen over de draadloze toekomst van deze (mobiele) wereld.

WiFiber levert draadloze 1 tot 10 Gigabit netwerkoplossingen met een bereik van minimaal anderhalve kilometer, of zoals ze bij Gigabeam zelf zeggen: “to provide high speed/high performance solutions for the critical “last mile gap between the fiber optic backbone and commercial buildings.

Het idee hierachter is dat draadloze netwerken in gebieden waar nog geen glas in de grond ligt en het niet of nauwelijks nog mogelijk is om wegen open te breken zonder de halve financiële en logistieke wereld plat te moeten leggen (denk aan Manhatten of Amsterdam Centrum) een goedkopere en snel te implementeren oplossing kunnen bieden.

De techniek achter WiFiber gaat uit van de 71-76, 81-86 en 92-95GHz bandbreedte en het ‘uitzenden’ van zogenaamd geconcentreerde ‘stralen’ zodat interferentie en eventuele weersinvloeden geen effect hebben op de beschikbaarheid en snelheid van de draadloze verbindingen. Formeel zou het bereik van een WiFiber netwerk probleemloos 15 kilometer aankunnen, maar dat is nog niet echt in de praktijk getest.

Natuurlijk hangt er aan deze draadloze glasvezelverbindingen met 30.000 dollar voor een complete installatie tussen twee locaties nog een aardig prijskaartje, maar dat is een kwestie van tijd.

De techneuten onder jullie kunnen hier het fijne over WiFiber lezen.Gerelateerde links:
WiMax: opgevoerde WiFi
Telco Sprint overweegt switch naar WiMAX
Weinig animo voor openbare WiFi
Grootste WiFi netwerk ter wereld
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.