Toestellen
30 november 2005 - Ron Smeets

WiFi op Nokia 9300i Communicator

Nokia gaat haar high-end smartphone, de 9300i Communicator, begin volgend jaar uitbreiden met een WiFi optie om de positie van het toestel als de ultime business smartphone verder te versterken.

Het is zeker geen toestel voor iemand die op zoek is naar een klein en handzame GSM, maar ideaal voor diegenen die hun PDA als surrogaat laptop willen gebruiken. Vooral de ondersteuning van diverse mobiele email-clients zoals BlackBerry, Seven, IBM WebSphere, Oracle Collaboration Suite en het eigen Nokia Business Center mag als redelijk uniek beschouwd worden.

Het scherm van de Communicator is bovendien groot genoeg voor het kunnen bekijken en bewerken van spreadsheets, word documetnen etc, zonder telkens in alle richtingen te moeten scrollen zoals bij de meeste andere smartphones en PDA's wel het geval is.

Zelf heb ik jaren lang de 9100 gebruikt die welliswaar een stuk lomper was, maar voor die tijd (eing jaren 90) al bijzonder geschikt was om onderweg te mailen, faxen en internetten. Om te bellen had ik een 7110 erbij, want met de 9100 aan je oor kreeg je nogal gauw een 'lamme' arm.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.