Nieuws
21 mei 2013 - Redactie MobileCowboys

Wifi netwerk breekt snelheidsrecord

Als je een full HD film van een aantal gigabytes kan downloaden in een paar seconden kan je wel zeggen dat je een snel netwerk hebt, toch? Onderzoekers van Fraunhofer Institute in Karlsruhe hebben het voor elkaar gekregen om een nieuw snelheidsrecord te vestigen namelijk 40 Gbit/s en dat over een afstand van een kilometer.

Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology hebben door een combinatie van de juiste frequentie en speciale hardware een draadloze verbinding kunnen opbouwen die vergelijkbaar is met een flinke glasvezelverbinding. De draadloze verbinding van 40 Gbit/s kwam tot stand door gebruik te maken van de 240 gigahertz frequentie en een hoogfrequent set van chips met een afmeting van 4 x 1.5 mm².
dnews-files-2013-05-fast-wifi-chip-large-jpg
De hoge frequenties zijn nodig om grote hoeveelheden data te kunnen transporteren. Het aantal bits dat kan reizen via ether is omgekeerd evenredig met de golflengte. Hoe korter de golflengte, hoe meer gegevens verzonden kan worden in een bepaalde tijd. De snelheden van een wifi verbinding die vandaag de dag plaatsvinden zitten tussen de 2.4 en de 5 GHz en kunnen ongeveer 10MB/s aan. Het probleem bij hogere frequenties is dat de lucht vochtig is en het signaal kan verstoren maar de 240 GHz frequentie is daar minder gevoelig voor en daardoor was het mogelijk voor de onderzoekers om deze enorme snelheid te creëren. Het zal nog wel even duren voordat de draadloze verbindingen met deze snelheden gemeengoed zullen zijn maar het begin is er. Wil je het hele (technische) verslag van Fraunhofer Institute en het Karlsruhe Institute for Technology lezen kijk dan op kit.edu

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl