Nieuws
29 augustus 2014 - Ron Smeets

Wie gaat Android nog inhalen? iOS en Windows Phone niet

Enkele weken geleden berichtte IDC nog dat het smartphone marktaandeel van Android, wereldwijd, de 85% nadert en dat Windows Phone een dalende lijn heeft ingezet.

Naar aanleiding van dat bericht heb ik onderstaand verzicht gemaakt van het verloop in marktaandeel van de verschillende smartphone OS'en in vijf grote Europese landen (Nederland helaas niet) en vijf grote landen buiten Europa tussen juli 2012 en juli 2014.

Wat opvalt is dat het marktaadeel van Windows Phone door het bot genomen nu inderdaad daalt. Tussen 2012 en 2013 had het Microsoft OS nog een stijgende lijn te pakken, met in julie 2013 zelfs martkaandelen van 11 en 10.5% in Frankrijk en Groot Brittannië. Een jaar later is Windows Phone in bijna alle landen martkaandeel kwijtgeraakt, met uitzondering van Italië waar het OS nu zelfs 13% van de smartphone markt in handen heeft. Ook in Spanje steeg Windows Phone de afgelopen 12 maanden fors; van 1.8 naar 4.8%.

Verder valt natuurlijk ook het verval van BlackBerry op. Dat is zeker geen nieuws, maar toch een beetje triest om te zien dat de Canadese fabrikant medio 2012 in Mexico nog een marktaandeel had van 34.9% en dat daar nu nog maar 5.7% van overgebleven is. In vrijwel alle andere landen is BlackBerry al onder de 1% gezakt en in China zijn ze helemaal weg (of in ieder geval niet meer meetbaar).

iOS krijgt de afgelopen 12 maanden ook aardige tikken te verduren. In de UK, VS en Australië blijft het Apple OS nog steeds enorm popullair maar alleen in de UK en Australië gaat dat tussen julie 2013 en juli 2014 gepaard zonder noemenswaardig verlies van marktaandeel. In de VS heeft iOS in diezelfde periode bijna 12% in moeten leveren (van 42.7 naar 30.9%).

En dan Android... Dat OS groeit niet meer zo snel als twee jaar geleden (tussen 2012 en 2013) maar dat kan ook bijna niet meer als je een marktaandeel hebt dat tegen de 85% loopt. De meest opvallende stijgers zijn Mexico waar het Google OS in juli 2012 nog amper 28% van de markt in handen had. Inmiddels is dat ruim 80%. Toch is er ook een land waar Android de afgelopen 12 maanden iets moest inleveren. In Spanje daalde het marktaandeel va 89.9% naar 87.5%. Tsja, nog altijd boven het wereldwijd gemiddelde.

De data is afkomstig van de analisten van Kantar WorldPanel die de verkoopcijfers verzamelen en marktaandelen berekenen.

Smartphone-OS-EU-Jul12-Jul14 Smartphone-OS-Wereld-Jul12-Jul14

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.