Nieuws
04 oktober 2006 - Ron Smeets

Wibree moet Bluetooth gaan vervangen

Dat is althans de doelstelling van Nokia, een van de initiatiefnemers en uitvinders van Wibree.

Je zou natuurlijk denken dat je Wibree in het rijtje met WiFi, WiMax en WiBro moet zoeken, maar niets is minder waar. Wibree is namelijk een 'Bluetooth' variant waarmee datatransfer snelheden van 1 Mbit/s gehaald kunnen worden over een afstand van maximaal 10 meter.

Daarmee is Wibree niet de snelste Bluetooth variant en ook niet degene met het grootst bereik, maar de winst zit hem volgens Nokia dan ook vooral in het feit dat Wibree maar 10% van de energie opslurpt die standaard Bluetooth nodig heeft.

Nokia hoopt de eerste toestellen met Wibree vanaf medio 2007 te kunnen gaan leveren. Het is de bedoeling dat toestellen die ook Bluetooth ondersteunen uitgerust worden met een zogenaamde duo-chip die beide standaarden kan afhandelen.Gerelateerde links:
WiBro live in Korea
Zweeds ziekenhuis loopt vol na ingebruikname WiMax
UWB maakt van Bluetooth de nieuwe WiFi
Bluescan: de Bluetooth detector
WiFiber, de échte WiMax
Samsung PDA met WiBro
WiMax: opgevoerde WiFi
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.