Social Media
03 november 2015 - Ron Smeets

WhatsApp voldoet nu aan de Nederlandse privacy regelgeving Na bijna drie jaar heeft de chat serivce haar leven gebeterd

Bijna drie jaar geleden, januari 2013, concludeerde het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) aan de hand van een onderzoek aan dat WhatsApp de Nederlandse privacy regels schond. De chat service sloeg namelijk automatisch alle telefoonnummers en contactgegevens op die in het adresboek van WhatsApp gebruikers stonden. Daarbij werden dus ook gegevens gekopieerd van contactpersonen die WhatsApp zelf niet gebruikten. En dat was dus precies in strijd met de privacy regelgeving.

WhatsApp liet echter weten dat haar chat dienst zonder deze 'kopieerfunctie' niet kan werken zoals het bedoeld is. Wel zijn sindsdien een aantal maatregelen genomen waardoor de privacy van de gegevens van niet-whatsappers beter beschermd worden. De bettreffende gegevens worden voortaan gecodeerd opgeslagen. Bovendien hebben maar een beperkt aantal technische medewerkers van WhatsApp toegang tot die gegevens. Voor het CBP zijn deze aanpassingen voldoende om de dienst niet langer te betichten van privacy schending.

Uit het CPB statement inzake WhatsApp:
Het bedrijf heeft voor haar dienst passende beveiligingsmaatregelen getroffen die ervoor zorgen dat telefoonnummers van niet-gebruikers zodanig technisch worden bewerkt (‘gehasht’) dat de mogelijkheid van ander gebruik wordt beperkt. Ook worden deze ‘gehashte’ telefoonnummers afzonderlijk bewaard. Uitsluitend een beperkt aantal technici heeft toegang tot deze gegevens. WhatsApp zal ter bevestiging van haar maatregelen een extern onderzoek laten uitvoeren.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.