Nieuws
29 januari 2013 - Ron Smeets

WhatsApp schendt privacy met toegang tot adresboek

WhatsApp is zo ongeveer de meest populaire messaging dienst van dit moment. Een gezamenlijk onderzoek van de Canadese en Nederlandse autoriteiten (het CBP) concludeert dat WhatsApp in strijd met de privacy wetgeving handelt.

Het hekele punt is het feit dat gebruikers van WhatsApp gevraagd worden om toegang te verlenen tot hun adresboek. Daarin staan natuurlijk gegevens van andere WhatsApp gebruikers, maar ook van niet-WhatsApper's. Dat is dus in strijd met de Canadese en Europese privacy wetgeving.

Gebruikers moeten namelijk zelf kunnen bepalen welke contactgegevens zij willen delen en met wie (en welke diensten). Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens kan WhatsApp ook prima functioneren zonder alle telefoonnummers uit de adresboeken van gebruikers op te slaan.

Verder werd ook het bewaren van de telefoonnummers van inactieve gebruikers onder de loep genomen. Die blijven nu een jaar in de databases van WhatsApp staan. De ontwikkelaar is gevraagd de noodzaak hiervan aan te tonen. Tot nu toe heeft men daar nog niet aan voldaan.

Binnenkort zal een hoorzitting gehouden worden waarin WhatsApp opheldering kan geven. Met de uitkomst van die zitting zal bepaald worden of de ontwikkelaar van WhatsApp een boete ogelegd wordt. Natuurlijk zal men ook haar dienstverlening moeten aanpassen zodat deze niet meer in strijd is met de Europese privacy wetgeving.

WhatsApp lag al vaker onder vuur voor het schenden van privacy. De ontwikkelaar is daarvoor al enkele keren op de vingers getikt en heeft dat inmiddels  ook verholpen. Zo werd in december al gestopt met het opslaan van MAC-adressen en IMEI-nummers. Ook nu heeft WhatsApp toegezegd mee te werken aan het onderzoek. 

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.