Social Media
20 juli 2016 - Ron Smeets

WhatsApp opnieuw tijdelijk geblokkeerd in Brazilië Het wordt een soap; een rechter gelast een verbod, de andere heft het weer op

Het lijkt een beetje routine te worden in Brazilië. Wanneer het privacy beleid van facebook en WhatsApp een rechter niet zint dan wordt telecom providers opgedragen de berichtendienst te blokkeren. Het gebeurde afgelopen uren voor de derde keer in een half jaar.

De aanleiding voor de blokkade is telkens hetzelfde. De lokale justitie vraagt aan facebook of whatsapp om mee te werken aan een juridisch onderzoek tegen criminelen door inzage te geven in de chat gesprekken van bepaalde gebruikersaccounts. Het sociale netwerk weigert dat vervolgens omwille van de privacy en omdat, in het geval van Whatsapp, de berichten zodanig versleuteld zijn dat niemand ze kan inzien. Daarop volgt vervolgens een rechterlijk besluit om WhatsApp (tijdelijk) te blokkeren.

Gisteren bepaalde een rechter echter dat WhatsApp voor ónbepaalde tijd afgesloten moest worden. Net zolang totdat facebook, eigenaar van WhatsApp, overstag zou gaan en wél haar medewerking aan het onderzoek van justitie zou toezeggen. Enkele uren later werd die uitspraak door een hogere rechtbank echter alweer herroepen. Intussen lag WhatsApp er wel al vier uit uit. De verwachting is dat de berichten dienst in de loop van deze nacht (lokale tijd) weer online komt. Telecom providers lieten de lokale media weten dat ze nog wachtten op de formele mededeling dat de WhatsApp blokkade herroepen is.

De WhatsApp blokkades in Brazilië beginnen steeds meer weg te krijgen van een (slechte) soap. Nu kunnen ze daar ook wel wat van in het land van de Samba. Laten we hopen dat de Braziliaanse rechters de komende twee maanden, wanneer vele tienduizenden buitenlandse bezoekers naar de Olympische Spelen in Rio afreizen, met hun fikken van WhatsApp en andere Sociale Media afblijven ;)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.