Nieuws
20 februari 2014 - Ron Smeets

Whatsapp is voor 19 miljard dollar van Facebook geworden

Het is dan toch gebeurd. Facebook heeft afgelopen nacht bekend gemaakt dat ze voor 19 miljard dollar (ruim 13 miljard Euro) WhatsApp hebben overgenomen. Ok, er wordt geen 19 miljard aan cash betaald, maar het blijft een astronomisch bedrag voor een chat app die de afgelopen drie jaar populairder geworden is dan SMS, MSN Messenger en Twitter bij elkaar.

Een van de belangrijkste redenen voor de overname is het feit dat WhatsApp maandelijk 450 miljoen actieve gebruikers telt en meer dan tweederde van die gebruikers zijn elke dag actief op WhatsApp. En elke dag komen er zo'n 1 miljoen nieuwe gebruikers bij.

Qua aantal verzonden berichten loopt WhatsApp wel nog wat achter op SMS, maar dat is niet zo vreemd. Er zijn nog altijd meerdere miljarden SMS gebruikers, wereldwijd. Toch is het moment waarop de 450 miljoen WhatsAppers meer berichten versturen dan de miljarden SMS'ers nagenoeg aangebroken. Dat meldde Benedict Evans enkele weken geleden al in een Tweet met grafiek (hieronder). Hij verwachtte dat in maart van dit jaar de grens van 18 miljard 'App-jes' per dag doorbroken zou worden. De oprichters van WhatsApp melden zelf dat hun servers al meer dan 50 miljard berichten per dag verwerken. Hoe dan ook, allebei enorme aantallen.

De vraag is nu natuurlijk hoe facebook de investering in WhatsApp wil terugverdienen. De berichtendienst heeft tot nu toe altijd vastgehouden aan de door de oprichters opgelegde regels: 'Geen Advertenties!, Geen Games! en Geen Gimmicks!' Of die strategie ook door facebook gehandhaafd zal worden? Die kans lijkt mij klein.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.