Social Media
06 oktober 2015 - Ron Smeets

WhatsApp Buurtwacht zeer effectief bij het voorkomen van woninginbraken Onderzoek toont aan dat de WhatsApp Buurtwacht het aantal woninginbraken kan halveren

Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg is gebleken dat het gebruik van zogenaamde WhatsApp Buurtwacht groepen door bewoners in woonwijken zeer effectief werkt bij het afschrikken van inbrekers. Een proef in Tilburg, waar inmiddels enkele duizenden bewoners lid zijn de WhatsApp Buurtwachten is het aantal woninginbraken in 35 onderzochte wijken zelfs gehalveerd; van gemiddeld 60 naar 30 inbraken per maand.

Het doel van een WhatsApp Buurtwacht is dat bewoners elkaar op de hoogte houden van, en waarschuwen voor, verdachte personen die in de wijk gesignaleerd worden. Inbrekers die weten dat er in een bepaalde wijk een WhatsApp Buurtwacht actief is blijven daar vervolgens letterlijk uit de buurt. Inmiddels duiken ook in veel andere steden en wijken WhatsApp Buurtwacht groepen op, maar alleen in Tilburg is het effect ervan wetenschappelijk onderzocht door de lokale Universiteit.

In de Brabantse stad is de gemeente ook een van de initiatiefnemers van de verschillende WhatsApp Buurtwachten. Zij nodigden bewoners lid te worden van de Buurtwacht App in hun wijk. Wordt er iets verdachts gezien in een wijk dan kunnen bewoners via WhatsApp medebewoners waarschuwen. Die kunnen dan poolshoogte gaan nemen. Vaak is het al voldoende wanneer je even naar buiten loopt om oogcontact met de potentiële onverlaten te maken. In de meeste gevallen kiezen die dan al eieren voor hun geld en verdwijnen. Uiteraard is het nog altijd het beste om ook de politie in te lichten via 112, maar medewerkers van de sterke arm zijn ook lid van de verschillende WhatsApp Buurtwachten en kunnen aan de hand van binnenkomende waarschuwingen, indien nodig, ook meteen handelen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.