Nieuws
10 maart 2011 - Ron Smeets

West Europese Smartphone verkopen in Q4 2010 verdubbeld

Eerder vandaag schreef ik al over de populairste smartphone OS'en gerekend naar het mobiel internet gebruik en nu viel mijn oog op een bericht van IDC over het aantal verkochte smartphones in West Europa gedurende het laatste kwartaal van 2010.

Uit de gegevens van IDC blijkt dat de verkoop van smartpones, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, in West Europa (onder andere UK, Nederland Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italie) zo ongeveer verdubbeld is, van 12.8 miljoen in 2009 naar 25.6 miljoen in Q4 van 2010.

Nokia is nog steeds de marktleider, maar zag haar aandeel in de smartphone verkopen wel fors dalen, van 46% (5.9 miljoen toestellen) in 2009 (Q4 dus) naar 27% (7 miljoen toestellen) in 2010. Apple was de nummer 2 in de West Europese smartphone markt met een aandeel van 20% (5.2 miljoen toestellen), maar moest percentueel ook 4% marktaandeel inleveren ten opzichte van een jaar eerder toen er 3.1 miljoen iPhones verkocht werden. Enfin, de grafiek hieronder is wellicht een stuk duidelijker.

In totaal, smart- en feature phones, werden er in Q4 van 2010 in West Europa 58.7 miljoen toestellen verkocht. Ook daar is Nokia nog steeds martkleider met 33% (19.6 miljoen toestellen), maar wel 11% minder dan een jaar eerder. Samsung is de nummer 2 met 27% (15.6 miljoen toestellen), een daling van 2% ten opzichte van Q4 2009. Opvallend is ook dat Samsung niet in de top 5 van smartphone fabrikanten staat. Ook hier zegt onderstaande grafiek weer meer dan 1000 woorden ;-)

Bron: IDC

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.