Geruchten
20 juli 2018 - Ron Smeets

Werkt Microsoft dan toch aan een nieuwe smartphone met Android in plaats van Windows Mobile? Geen Lumia maar een Windroid, of is het dan toch project Andromeda

​Afgelopen weekend is er een gerucht opgedoken dat Microsoft zou werken aan een nieuwe smartphone maar ditmaal met Android in plaats van Windows Mobile. Dit gerucht is vermoedelijk gelekt door een medewerker van de Microsoft Store. Nu is dit zeker met een grote korrel zout te nemen, aangezien medewerkers van Microsoft Store geen toegang hebben tot de database waarin toekomstige producten zichtbaar zijn. En toch toont het, dat er wellicht meer vraag is dan we denken naar alleen Samsung of Apple.

 

Lumi ja of Lumi nee

Volgens een chat log tussen vermoedelijk een Microsoft Store medewerker en een journalist, is te zien dat de medewerker toezegt dat het Microsoft Engineering team actief werkzaam is aan een nieuwe smartphone lijn die niet bij de Lumia series hoort. Het is niet geheel duidelijk of het toestellen zijn uit de fabriek van Microsoft zelf of bijvoorbeeld collaborations, ofwel special editions zoals met de Samsung Galaxy S8 die vorig jaar via de Microsoft Store verkocht werd inclusief een Office pakket met een licentie voor 2 of 3 jaar. Of zou het dan toch de ‘’Surface Phone’’ zijn die in ontwikkeling is. Ook al heeft Microsoft topman Panos Panay toegezegd dat de Surface Phone geen onderdeel uitmaakt van de toekomst van Microsoft, benadrukte hij wel dat de manier waarop mensen communiceren evolueert en dat als Microsoft een toestel, opvouwbaar of niet, uitbrengt dat deze zeker telefonische mogelijkheden zal krijgen echter niet als telefoon zal worden beschouwd.

 

Het einde van Windows Mobile

Microsoft besloot ongeveer 2 en een half jaar geleden om te stoppen met het Windows Mobile project en daarbij met de ondersteuning voor de bijbehorende Windows Lumia smartphones. In plaats van de onmogelijk achterstand proberen in te halen op de mobiele markt, besloot Microsoft daarom dan ook om terug te keren naar waar ze goed in zijn, software ontwikkelen. Hier was Microsoft reeds mee bezig, zoals bijvoorbeeld Microsoft Graph, Windows Timeline en Cloud-clipboard, ook het UWP ofwel Universal Windows Platform was nog volop in ontwikkeling, zodat de bestaande en komende apparatuur van Microsoft en derden vlekkeloos met elkaar kunnen communiceren en dat het voor ontwikkelaars stukken makkelijker wordt om apps of games beschikbaar te maken voor alle devices die aangesloten zijn bij dit platform. Ook de cross platform ondersteuning blijft volop in ontwikkeling bij Microsoft, het is eenvoudiger gemaakt om apps of games voor Windows zowel als Android en IOS te maken middels Visual Studio.

 

Of dit allemaal waar is of dat het een hoax blijkt te zijn is een kwestie van afwachten. Komt Microsoft ooit nog met een mobile device en zal deze wel of niet draaien op Windows Mobile, of zal het toch de befaamde, veelbesproken, ‘’Surface Phone’’ worden, het is allemaal afwachten tot Microsoft weer een teken van leven geeft door een eigen officiële aankondiging.