Toestellen
27 juli 2013 - Ron Smeets

Wereldwijde smartphone verkopen bereiken nieuw record

In het tweede kwartaal van 2013 zijn wereldwijd bijna 230 miljoen smartphones over de toonbanken gevlogen. Een nieuw 'verkooprecord' en vergeleken met een jaar geleden een stijging van bijna 50%.

Samsung was, is en blijft de onbetwiste nummer 1. De Koreaanse fabrikant zag haar smartphone verkoopcijfers, ten opzichte van een jaar geleden, met 56% procent omhoogschieten naar 76 miljoen toestellen. De nummer 2, Apple, verkocht in het tweede kwartaal 20% meer smartphones; 31.2 miljoen om precies te zijn.

Qua marktaandeel is Samsung het afgelopen kwartaal verder weggelopen bij Apple. De Koreanen namen in Q2 33% van alle verkochte smartphones voor hun rekening terwijl Apple het moest doen met 14%. Zo laag heeft het smartphone marktaandeel van Apple in drie jaar (Q2 2010) niet meer gestaan.

LG presteerde naar verhouding ook erg goed. De 'tweede' Koreaanse fabrikant zag het aantal verkochte smartphones, vooral dankzij de Nexus 4 en de populaire en prijsbewuste Optimus modellen, meer dan verdubbelen. Goed voor 12.1 miljoen toestellen en een martktaandeel van 5%. De twee Chinese merken, ZTE en Huawei wisten respectievelijk 11.5 en 11.1 miljoen smartphones te verschepen.

Sony, HTC en Nokia haalden de 'Smartphone Top 5' niet. De Finse fabrikant zag ook haar marktaandeel van het totaal aantal verkochte mobiele telefoons nog verder kelderen. Nokia verkocht in het tweede kwartaal nog 'slechts' 61.1 miljoen toestellen; ruim 27% minder dan de 83.7 miljoen die men een jaar geleden nog verscheepte.

Bron 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.