Nieuws
28 augustus 2011 - Ron Smeets

Wereldrecord 'Toughest Phone' door Sonim in Epe verbroken

Gisteren is in Epe een wereldrecord gebroken. Tijdens de demodag van de lokale (vrijwillige) brandweerkorpsen had Sonim, de makers van die (bijna) onverwoestbare telefoons, het idee opgevat om een gooi te doen naar het Guinness wereldrecord voor 'World's Toughest Phone'.

Onder het toeziend oog van een official van Guinness, aangevuld met het onafhankelijk kritisch oog van ondergetekende ;-)) werden een aantal Sonim XP 3300 Force toestellen uit een hoogwerker van de Brandweer Epe op de straat (beton dus) 'gegooid'.

Volgens de regels van Guinness moesten de toestellen na de val nog kunnen bellen, gebeld worden en sms'en. Daarnaast mocht er ook niet zoveel schade aan de buitenkant ontstaan waardoor de toetsen niet meer goed bediend konden worden of het scherm niet meer afleesbaar was. In totaal stonden er vier recordpogingen, op verschillende hoogtes, gepland; 10, 20, 25 en 30 meter. Na elke poging werd het 'gevallen toestel' gecontroleerd en ging de hoogwerker weer een stapje verder naar boven. Om er zeker van te zijn dat de hoogwerker op de juiste hoogte stond was een engineer van het VSL aanwezig die de exacte afstand van de 'werphoogte' tot de grond bepaalde met een 'laser-meetlat'. Gelukkig heb ik geen hoogtevrees want op 30 meter boven de grond in een 'bakje' waar amper drie personen in passen zou dat geen pretje zijn ;-))

Enfin, het vorige wereldrecord stond met een schamele 3 meter 25 op naam van de JCB ToughPhone (ook gemaakt door Sonim overigens). Na de eerste poging in Epe, op 10 meter, was dat dus al gebroken. Daarna verliepen ook de pogingen op 20 en 25 meter vlekkeloos. Helaas overleefden drie Sonim's (het maximaal aantal pogingen per hoogte) de val van 30 meter niet. Op zich hadden ze geen schade en stonden ze ook nog gewoon aan, maar ze konden geen verbinding meer maken met het netwerk. Ook een nieuwe SIMkaart erin stoppen hielp niet. Jammer, maar er moet natuurlijk altijd nog wat te verbeteren blijven. Volgend jaar een nieuwe poging wellicht? Voor nu staat het wereldrecord voor Worlds Toughest Phone dus op naam van de Sonim XP3300 Force met 25 meter.

Het, voor 't aanwezige publiek, meest spectaculaire moment werd tot het einde van de recordpogingen bewaard. De vijf 'gevallen' Sonim's hadden weliswaar leuk gestuiterd, maar bleven allemaal heel. Dus had ik uit mijn 'oude doos' een Nokia 3210 meegenomen. Letwel, de keuze voor een Nokia toestel had puur te maken met het feit dat ik een toestel wilde 'opofferen' waarvan ik meer dan één exemplaar had en ik ook een telefoon wilde kiezen die een beetje degelijkheid uistraalde. De touchscreen toestellen van tegenwoordig kun je doorgaans nog niet van één meter hoogte laten vallen zonder zichtbare schade. Maar goed, de 3210 werd dus als laatste uit de hoogwerker (op 30 meter) gegooid. Een kleine twee seconden later spatte die, onder luid gejuich van de toeschouwers op de markt in Epe, in tientallen stukken uit elkaar. Hieronder staan enkele foto's van de recordpoging, het winnende toestel en de (restanten) van de 3210. Later deze week volgt ook nog een filmpje. Die zal ik dan ook nog wel toevoegen.

Klaar om de lucht in te gaan. Sonim komt de toestellen bij de hoogwerker afleveren: Sonim-WR-a

Da's nog best hoog, 30 meter. Ik had gelukkig geen hoogtevrees :-) Sonim-WR-Hoogwerker-30M

Een van de Wereldrecord brekende Sonim's op weg naar de betonnen landingsplek: Sonim-WR-Drop

Controle van de Sonim die het wereldrecord voor 'Toughest Phone' op 25 meter zette: Sonim-WR-Controle-Toestel-Guinness

Mijn oude Nokia 3210, nog geen seconde ná de landing: Sonim-WR-Landing-Nokia3210

Sonim is nu dus de houder van het Guinness Wereldrecord voor 'World's Toughest Phone' met een val van 25 meter: Sonim-WR-Officieel-25M

Alle gevallen Sonim's en de (restanten van de) Nokia 3210: Sonim-WR-Toestellen-Nokia-3210

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.