Nieuws
17 mei 2019 - Luc Meijs

Welke smartphones kennen minste straling? Mobieltjes niet allemaal even veilig

Menigeen is onafscheidelijk van zijn trouwe mobiele partner. Waar je ook bent of naartoe gaat, de smartphone is altijd te vinden op of in de buurt van het menselijk lichaam. Of het nu aan je oor is, in je broekzak, op het bureau of op je nachtkastje ‘s avonds tijdens het opladen. Veel vragen zijn er al gesteld naar de straling die een smartphone afgeeft en of deze schadelijk is voor onze gezondheid. Hoewel er op die vraag nog geen duidelijk wetenschappelijk antwoord is, kun je wel al een aantal infographics raadplegen mocht je een smartphone willen met zo min mogelijk (al dan niet schadelijke) straling.
 

De uit-straling per Smartphone
 
Het Duitse federale Bundesamt für Strahlenschutz (BFS) heeft een uitgebreide database van smartphones (zowel nieuw als oud) met het niveau van straling die ze uitzenden. Hoewel er geen universele richtlijn is voor wanneer een emissieniveau als schadelijk wordt beschouwd, certificeert de BFS (die bekendstaat als Der Blaue Engel - de blauwe engel) alleen telefoons met een specifieke absorptie van minder dan 0.60 watt per kilogram. Alle telefoons die in het onderstaande overzicht genoemd worden, komen uit op meer dan het dubbele van deze maatstaf. Momenteel is de lijst tot begin dit jaar bijgewerkt en staan de laatste modellen van fabrikanten er nog niet tussen.
 

De criteria gelden voor “als je aan het bellen bent met het toestel tegen je oor”. De huidige smartphone met het hoogste stralingsniveau is de Mi A1 van de Chinese fabrikant Xiaomi. De tweede plaats is eveneens voor een Chinese smartphone, namelijk de OnePlus 5T. Het merendeel van deze lijst wordt vertegenwoordigd door Chinese toestellen. Echter zijn er ook uitschieters van fabrikanten als HTC met de U12 life en Apple met de iPhone 7 en 8. Aan de andere kant van het spectrum is er ook een lijst met toestellen die de minste straling afgeven. Hierin komen twee fabrikanten goed uit de test: Samsung en Nokia. Zo is de Samsung Galaxy Note 8 het toestel met de minste straling zowel als de Axon Elite van ZTE en een aantal toestellen van de Finse fabrikant Nokia.
 

Aan de hand van deze infographics kun je dus een goede schatting maken of je volgende aanschaf in de hoge of lage radiatiecategorie valt. Mits jouw toestel toch in de hoge categorie valt, dan kun je deze volgens de data dus het beste zo min mogelijk gebruiken. Toch maar eens een dagje zonder smartphone proberen?
 

Hoewel de straling van een smartphone lang niet zo indringend is als die van een röntgenapparaat, hebben bepaalde studies wel aangetoond dat non-ionizing EMF radiatie vanuit smartphones kan leiden tot slapeloosheid, verminderde botdichtheid in het bekken, onvruchtbaarheid bij mannen en zelfs nvloed kan hebben op de hersenactiviteit. Er is zoals voorheen gemeld vooralsnog geen universele richtlijn betreffende een ‘veilig’ niveau van straling. Degenen die een weloverwogen keuze met betrekking tot straling willen maken, kunnen het beste de site van BFS in de gaten houden voor de smartphones die hier goed uit de test komen.
 
Source