Toestellen
28 september 2015 - Ron Smeets

Weinig overtuigende BlackBerry Priv (Android) demo door CEO Chen BlackBerry baas moet duidelijk nog wennen aan het 'Google OS'

Dat BlackBerry aan een Android smartphone werkt is geen nieuws, maar de CEO die het toestel, die de naam Priv krijgt, demonstreert is natuurlijk wel bijzonder interessant om te zien. Vooral als tijdens de korte demo blijkt dat John Chen nog even moet wennen aan het 'Google OS'. Hij heeft namelijk nog al wat moeite met het openen van de browser en het bedienen van Android in het algemeen. Hij probeert zich er uit te redden met de opmerking dat het nog een prototype is.

Helaas loopt ook de rest van de demo niet heel erg soepel. Hij is wel duidelijk dat Chen nog niet al te veel van het toestel af weet. Of hij was misschien zo zenuwachtig dat hij vergeten was hoe het toestel werkt en wat de belangrijkste specs zijn. Een beetje pijnlijk om te zien. Zeker als hij spreekt over het feit dat ze graag hadden gezien dat het toestel, behalve Android apps, ook compatible zou zijn met de bestaande BB10 apps. Helaas bleek dat om diverse redenen, waarbij geld ook een rol speelde, niet mogelijk. Hij zegt letterlijk 'This is the best we could do'. Dat klinkt niet echt overtuigend.

De naam van het toestel, Priv, is een afkorting voor Privacy en Privelege: 'Privacy is what you get, security is what we provide and privelege is what you end up with', aldus Chen.

Enfin, de eerste Android BlackBerry is wel degelijk een bijzonder toestel te noemen. Een scherm met gebogen glas aan de zijkanten in combinatie met het een slide-out qwerty toetsenbord maken hem redelijk uniek. De vraag is natuurlijk of de Priv van BlackBerry weer een serieuze smartphone speler kan maken. Volgens Chen houdt iedereen nog altijd heel erg van BB10 (hij doelt waarschijnlijk op de kleine schare overgebleven BlackBerry gebruikers) maar is het gebrek aan apps de achilleshiel gebleken.

De toekomst zal moeten uitwijzen of BlackBerry, Android en andere smartphone fans en gebruikers warm gaan lopen voor de Priv. Afgaande op deze stuntelende en weinig overtuigende demo ben ik bang dat de Canadeze fabrikant weer een valse start voorbereid; zoals ze dat ook al met BB10 en de Z10 deden. Niet echt hoopgevend dus.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.