Nieuws
18 oktober 2012 - Ron Smeets

Wederom zware verliezen voor Nokia, Lumia verkopen stagneren

Nokia heeft zojuist haar meest recente kwartaalcijfers (Q3 2012) gepubliceerd. Voor de vierde keer op rij moet de Finse fabrikant zware verliezen incasseren. Het verlies is wel kleiner geworden dan in de afgelopen drie kwartalen; 576 miljoen Euro, maar extra zorgwekkend is het feit dat de verkopen van de Nokia Lumia toestellen stagneren en zelfs teruglopen.

Dat laatste heeft natuurlijk deels te maken met het feit dat binnenkort (begin november) de twee eerste Windows Phone 8 Lumia's beschikbaar komen. Maar toch, de problemen voor Nokia zijn nog lang niet voorbij. 

In het derde kwartaal van 2012 boekte Nokia een omzet van amper 976 miljoen Euro in het smartphone segment. Een jaar geleden was dat nog 2.2 miljard en vorig kwartaal (Q2 2012) nog altijd 1.54 miljard Euro. De omzet op smartphones is dus in een kwartaal met ruim 30% verder gedaald en meer dan gehalveerd in een jaar tijd.

Ook de 'feature phone' verkopen blijven, vergeleken met een jaar geleden, achter; 2.37 miljard Euro in Q3 2012 tegenover 2.92 miljard in Q3 2011. Vergeleken met het vorige kwartaal steeg die omzet echter wel met 75 miljoen Euro, maar dat is natuurlijk niet de winstgevende tak van Nokia.

In aantallen verkocht Nokia in het derde kwartaal 82.9 miljoen mobiele telefoons (smart- en feature phones). Zo'n 23.7 miljoen minder dan een jaar geleden en 800.000 minder dan het vorige kwartaal. De grootste oorzaak voor de aanhoudende verliezen is echter het aantal smartphones dat Nokia verkocht. In Q3 van 2012 waren dat er amper 6.3 miljoen, waarvan 2.9 miljoen Lumia's. In Q2 werden nog 4 miljoen Lumia's verkocht.

UPDATE (12u59): Zojuist werden de kwartaalcijfers geupdate. Nu staat er dus dat Nokia in het derde kwartaal 77 miljoen toestellen, in totaal, verkocht (zie tekst hieronder). Dat is dus bijna zes miljoen minder dan in de cijfers die een half uurtje geleden online stonden (zie tabel hieronder) en verderop in de aangepaste cijfers wordt ook nog steeds melding gemaakt van 82.9 miljoen verkochte toestellen; vreemd. Hoe dan ook, de resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven.

"Nokia Group net sales in Q3 2012 were EUR 7.2 billion, down from EUR 7.5 billion in Q2 2012
- Nokia Siemens Networks net sales increased quarter-on-quarter and year-on-year to EUR 3.5 billion.
- Lumia Q3 volumes decreased quarter-on-quarter to 2.9 million units, as we shared the exciting innovation ahead with our new line of Lumia products.
- Mobile Phones Q3 volumes increased quarter-on-quarter to 77 million units; strong sales start for new Asha full touch smartphones, with volumes of 6.5 million units."

UPDATE (13u15): Nou, Nokia heeft de verwarring rondom de aantallen verkochte toestellen even toegelicht. Wat ze dus hadden moeten schrijven in de highlights was dat er 6.3 miljoen smartphones en 76.6 miljoen feature phones verkocht zijn. Het aantal van 82.9 miljoen, in de tabel hieronder, klopt dus. Opgelost ;-) Ow, en de 6.5 miljoen Asha toestellen worden dus NIET bij de smartphones gerekend. Dat zijn dus alleen de verkochte Lumia's en Symbian (Belle) toestellen.

Gerrekend over de afgelopen vier kwartalen (Q4 2011, Q1, Q2 en Q3 2012) bedraagt het cumulatieve verlies van Nokia nu al bijna 3.8 miljard Euro. Opvallend is ook de mededeling dat Nokia aan het eind van het derde kwartaal ongeveer 38.000 medewerkers telde. Dat zijn er zo'n 15.500 minder dan een jaar geleden en alleen het afgelopen kwartaal werde al 5.300 banen geschrapt.

De complete kwartaalcijfers kun je hier nalezen (PDF)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.