Nieuws
04 januari 2016 - Ron Smeets

Wederom fors meer dataverkeer tijdens nieuwjaarsnacht

Tijdens de nieuwjaarsnacht hebben we met z'n allen weer veel meer mobiele data verstookt dan tijdens de vorige jaarwisseling. Dat is natuurlijk niet echt een grote verrassing te noemen. De traditionele nieuwjaars-sms wordt steeds vaker vervangen door een gelukwens via WhatsApp, Messengers, Twitter of facebook.

KPN en Vodafone meldden beiden een (ruime) verdubbeling van het mobiele dataverbruik in de nieuwjaarsnacht. De piek lag bij de groene provider rond 00u40. KPN klanten stuurden tussen 22u00 en 04u00 toch ook nog zo'n 5 miljoen sms'jes; een daling van bijna 20% ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal gevoerde telefoongesprekken bleef met 5 miljoen gelijk. Over de hoeveelheid data die KPN klanten tijdens de nieuwjaarsnacht verstookt hebben doet de provider geen uitspraken.

Het netwerk van Vodafone moest tussen 18u00 en 04u00 meer dan 30 Terabyte data verwerken; 114% meer dan vorig jaar. Het aantal telefoontjes daalde met 3.6% naar net iets minder dan 7 miljoen en er werd ook bij de rode provider fors minder, ruim 30%, ge-sms't maar Vodafone zegt er niet bij hoeveel sms'jes in totaal verwerkt werden.

T-Mobile klanten verstookten in de nieuwjaarsnacht meer dan 13 Terabyte mobiele data en pleegden 1.9 miljoen telefoontjes. Hoeveel sms'jes door de klanten van de magenta provider verstuurd werden is niet bekend gemaakt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.