Nieuws
15 oktober 2010 - Ron Smeets

Wederom een winstgevend kwartaal voor Sony Ericsson

Sony Ericsson heeft eerder vandaag haar financiële resultaten over het derde kwartaal van 2010 bekend gemaakt en alhoewel de Zweeds-Japanse fabrikant wederom minder toestellen verkocht heeft men toch, voor het derde kwartaal op rij, weer een (bescheiden) winst weten te boeken.

In totaal werden er tussen 1 Juli en 30 September 10.4 miljoen toestellen verkocht, zo'n 600.000 minder dan een kwartaal eerder. De omzet daalde van 1,757 naar 1,603 miljard Euro.

De winstmarge verdubbelde echter, van 2 naar 4%. Onder de streep boekte Sony Ericsson een netto positief resultaat van 49 miljoen Euro, vier keer zoveel dan het kwartaal daarvoor. Dat komt met name door een drastische daling van de reorganisatie kosten (van 32 naar 4 miljoen Euro). Een jaar gelede boekte Sony Ericsson over hetzelfde kwartaal nog een verlies van 164 miljoe Euro. Natuurlijk is de fabrikant nog steeds niet terug op het niveau van ruim twee jaar geleden, maar het feit dat men voor het derde opeenvolgende kwartaal weer winst boekt is wel een goed teken.

Q4 wordt, mijns inziens, een cruciale periode voor Sony Ericsson. Met de komst van Windows Phone 7, waarvan het vermoeden bestaat dat de Zweeds-Japanse fabrikant binnen enkele weken ook een toestel met dat platform zal aankondigen (zie ook Nordbergs uitspraken over een op komst zijnde grote verassing), en software updates voor hun Android toestellen zou het moeten lukken om een vierde winstgeven kwartaal op rij bij te schrijven.

De keuzes die Sony Ericsson de afgelopen anderhalf jaar gemaakt heeft lijken dus goed uit te pakken: minder toestellen, meer pijlen richten op het high-end multimedia- en smartphone segment, afscheid nemen van Symbian en een (groot) deel van de low-end toestellen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.