Nieuws
19 november 2009 - Robbert Kooistra

Wederom een storing bij Vodafone [20:45u update]

De grote netwerkstoring van Vodafone is vanochtend zijn tweede dag ingegaan. Momenteel is er nog geen zicht op een defintieve oplossing.

[20:45u update] We zijn inmiddels ruim 36 uur verder en de we krijg nu het signaal van vodafone alle klanten weer aangesloten heeft. Dat het zolang heeft geduurd is erg opmerkelijk en het is de vraag wat er nou aan de hand is/was. Het is te hopen voor vodafone dat de oplossing niet tijdelijk is  aangezien er een paar week terug ook al het hele 3G netwerk plat was. Voor nu veel plezier met bellen en smsen.

Enkele weken geleden had Vodafone een landelijke storing op het internet netwerk. Niemand kon meer internetten op de telefoon, de storing duurde toen van ongeveer 12 uur s'middags tot een uur of 4 s'middags. Nu is er weer een storing. De eerste melding is binnengekomen omstreeks 13.15 en weer is het landelijk. Enig verschil is dat het nu ook geld voor bel en sms verkeer.

Kortom als je Vodafone hebt word je niet bepaald vrolijk. Het lijkt nu nog te gaan om 2 incindenten. Maar als het 2 incidenten in zeer korte tijd zijn worden klanten vaak niet vrolijk. Het is te hopen voor Vodafone dat de oorzaak snel word gevonden en dat alles snel weer online is. Op dit moment is er ook nog een poll over service van providers, hopelijk zitten tussen de stemmers weinig Vodafone gebruikers ;-). Als er meer nieuws is komt hier zo snel mogelijk een update.

[11:00u update] De storing is nog steeds niet opgelost. Op dit moment kan Vodafone ook nog niet met zekerheid zeggen wanneer het netwerk en alle diensten weer 100% functioneren. De website van de provider is wel weer online. Momenteel is het zo dat Vodafone klanten gemiddeld 3 a 4 keer moeten proberen voordat een telefoongesprek 'er door' komt. Hetzelfde geldt voor het verzenden van SMSjes. Dit herhaaldelijk proberen van klanten is natuurlijk begrijpelijk, en ik zou er ook zeker niet mee stoppen als ik met mijn Vodafone toestel iemand (dringend) moest bellen, maar het zorgt wel weer voor een extra belasting van het netwerk waardoor de negatieve gevolgen van de storing nog duidelijker voelbaar worden voor zowel de provider als de klanten.

[14:15u update] Er komen berichten binnen dat twitter vanaf o.a. de HTC Hero nog wel mogelijk is, dat is vrij opmerkelijk want internetten wil niet. Enfin, er komt vast nog wel een extra update met hoe dat dan zit.

[14.35u update] De oorzaak is bekend. 1 van de 4 “signalling gateways” is niet beschikbaar. In theorie zou hierdoor 1 op de 4 gesprekken niet lukken. Tevens zullen SMS berichten met vertraging aankomen. Ook is niet elke Hero nog in staat om te twitteren.

[00:55u update] Hoewel Vodafone al sinds enkele uren heeft aangegeven dat het netwerk gefaseerd weer opgestart wordt druppelen (het is inmiddels diep in de nacht) nog steeds klachten binnen van klanten die nog steeds niet kunnen bellen en/of SMS-en. De website is inmiddels wel weer online. Bij de support afdeling staat onder de vraag 'Is er een storing?' het volgende summiere antwoord: "Ja, door een storing in het netwerk is het mogelijk dat je niet kunt bellen en smsen. Het kan ook voorkomen dat je niet bereikbaar bent voor anderen. Onze excuses voor het ongemak."

[08:25 update] Ook nu nog bereiken ons berichten dat nog niet alle klanten van Vodafone weer kunnen bellen en SMS-en. De storing duurt nog voort. Wij wachten op een volgende update van Vodafone met betrekking tot de status en wanneer men verwacht dat alle problemen verholpen zijn.

Over de auteur: Robbert Kooistra