Toestellen
06 september 2012 - Ron Smeets

Webwinkels verkopen fake Galaxy Note, aka Icarus P550BK Wave

Fake toestellen, of ietwat generaliserend door mij wel eens aangeduid als 'Chinese namaak' zijn in sommige landen schering en inslag. Hier in Nederland valt het gelukkig wel mee. De NOKLA's, Sumsang's en dergelijke vind je eigenlijk niet terug in de reguliere telecom shops. Hooguit soms een ZTE die wat veel van een bekende (populaire) Nokia of Samsung weg heeft.

Een van onze lezers tipte mij gisteravond dat bij Wehkamp, het postorderbedrijf dat nu vooral online haar producten aan de Nederlandse man en vrouw brengt, een Samsung Galaxy Note 'kloon' te koop is. Na een korte online zoektocht vond ik dezelfde kloon ook bij CentralPoint en nog enkele (Nederlandse) webshops. Het toestel, de Icarus P550BK Wave lijkt letterlijk als twee druppels water op de Galaxy Note. De foto's hiernaast en -onder leveren wat mij betreft het sluitende bewijs daarvoor.

De Icarus 'Note' heeft, geheel in stijl met de gemiddelde specs van Chinese namaaktoestellen, ietwat mindere specs dan de Galaxy Note. Een kleiner scherm (5 inch vs. 5.3 inch), een 5 megapixel camera (vs. 8MP) en de single core 1GHz processor (vs 1.4 GHz dual core) zijn de meest duidelijke voorbeelden daarvan. Er staat echter wel Android 4.0 (ICS) op. En, ook typisch voor Chinese namaaktoestellen, hij ondersteunt dual sim.

Het meest treffende voorbeeld van het schaamteloze kopieergedrag van Icarus is toch wel de aanwezigheid van S Memo en S Planner, twee Samsung apps die speciaal ontwikkeld zijn voor de S Pen. Die zie ik dan weer niet in de Icarus zitten.

Wat verder bijzonder is, is het feit dat de fabrikant van de Icarus de naam 'Wave' aan het toestel gegeven heeft. Samsung gebruikt die alleen voor haar 'Bada OS' smartphones. Zouden ze in China misschien een paar toestelnamen van de Koreaanse fabrikant door elkaar gegooid hebben? En is dat dan bewust gedaan omdat de prijs van de Icarus dichter bij die van een Samsung Wave ligt dan bij die van de Galaxy Note? Of is het gewoon een gevalletje van de klok en klepel? ;-)))

Maar nu komt het. Icarus is een Nederlands bedrijf dat al enkele jaren e-readers maakt. Eentje, dat viel mij in het bijzonder op, heeft de naam 'Omnia' meegekregen. Mmmh, waar hebben we die eerder gehoord? ;-))) Op de website van Icarus is de P550BK Wave niet terug te vinden. Toch wordt de smartphone in verschillende webshops in een adem met de Icarus e-readers gepresenteerd, en verkocht dus. Nu zal het toestel hoogstwaarschijnlijk wel een (Chinees) OEM product zijn waar Icarus voor de Nederlandse markt haar naam aan verbonden heeft, maar toch. Tijd om eens te bellen met het Eindhovense bedrijf. Dat leverde na ruim anderhalf uur proberen niet veel meer op dan een constante in-bezet-toon. Gisteravond had ik ook al een mail gestuurd maar die is tot op dit moment ook nog onbeantwoord gebleven. Wellicht dat ze na het lezen van dit artikel nog reageren. Dan voeg ik dat later wel toe.

Letwel, (Chinese) namaak toestellen zijn natuurlijk niks nieuws, maar als ze door een Nederlandse fabrikant / importeur hier verkocht gaan worden, en webshops ze dus ook in hun assortiment opnemen, dan vind ik dat niet echt netjes. En dat is zacht uitgedrukt ;-)

Ik weet niet of Samsung nog van plan is, of wellicht al bezig is, met pogingen deze schaamteloze kopie van de Galaxy Note uit de winkels te jagen. Het kan natuurlijk goed zijn dat de advocaten van de Koreanen te druk zijn met die andere copy-paste ruzie ;-) Bij Samsung Mobile hier in Nederland hadden ze deze Galaxy Note kloon nog niet opgemerkt. "Wij gaan hem eens goed bekijken", zo liet Geert Mol van Samsung mij weten.

De foto's: Icarus-P550BK-Wave-c Icarus-P550BK-Wave-b Icarus-P550BK-Wave

Voor het vergelijk nog even twee perskiekjes van de Samsung Galaxy Note. De gelijkenissen zijn overduidelijk, dacht ik zo ;-)) 

Galaxy-Note-Front Galaxy-Note-Back1

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.