Nieuws
08 september 2009 - Casper de Zoete

WebOS 1.2 gelekt via recoverytool

Een forumlid van PreCentral heeft per toeval ontdekt dat via de recoverytool WebOS Doctor zijn Palm Pre geupgraded werd naar versie 1.2. Palm heeft de fout inmiddels hersteld. Desondanks kan de versie nog wel gedownload worden via diverse websites. De nieuwe versie van WebOS bevat een aantal verbeteringen, echter nu updaten is niet aan te bevelen want er is één nadeel.

Zoals bleek kan via de tool WebOS Doctor het besturingssysteem teruggezet worden naar de fabrieksinstellingen, maar Palm maakte echter een fout door het toestel 'terug te zetten' naar WebOS 1.2, een versie die nog niet is uitgebracht.

WebOS 1.2 bevat een aantal verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Zo kunnen gebruikes direct vanuit de App Catalog hun aankopen betalen. Men kan in een extra menu namelijk creditcardgegevens invoeren. Een andere vernieuwing is dat het nu mogelijk is om via Google Services je locatie te bepalen in plaats van via GPS. Daarnaast kunnen afbeeldingen vanuit de browser worden opgeslagen, kan data-roaming worden uitgezet, kunnen taken op prioriteit worden gesorteerd, is de copy-pase-functionaliteit verbeterd en kan men nu zoeken in e-mails.

Opvallend is dat Palm in de nieuwe versie de mogelijk heeft om gekochte applicaties op afstand van het toestel te verwijderen. Gebruikers krijgen dan echter wel hun geld vergoed. Iets soortgelijks gebeurde eerder al met gekochte e-books bij Amazon. In ieder geval een opmerkelijke strategie.

Palm heeft na het bekend worden van de fout hem snel hersteld. Niet voorkomen kon worden, dat de versie inmiddels op diverse plekken gedownload kan worden. Als het toestel echter WebOS 1.2 detecteert zal deze zichzelf willen 'downgraden' naar versie 1.1. Indien men akkoord gaat met deze downgrade, kan het toestel echter niet meer worden opgestart.

Het is nog niet bekend wanneer WebOS versie 1.2 officieel uitkomt.

Over de auteur: Casper de Zoete