Wearables
04 juni 2015 - Ron Smeets

Wearable markt in Q1 vooral een prooi voor Fitbit en Xiaomi Wereldwijd werden in het eerste kwartaal van dit jaar 11.4 miljoen wearables verkocht

In het eerste kwartaal van dit jaar was Fitbit nog altijd de onbetwiste nummer 1 als het gaat om de verkoop van wearables. Analisten van IDC hebben becijferd dat iets meer dan 1 op de 3 verkochte wearable een Fitbit is. In totaal verscheepte die fabrikant 3.9 miljoen wearables; goed voor een marktaandeel van ruim 34% en een stijging, in aantallen, van bijna 130%.

Het Chinese Xiaomi stormt letterlijk de top 5 binnen. Zij begonnen onlangs pas met het prodceren en verkopen van wearables (de Mi Band) en hebben nu al bijna 25% van de markt in handen, qua verkoopaantallen. Xiaomi verkocht in Q1 2.8 miljoen weatables.

Garmin, Samsung en Jawbone strijden om de overige drie plekken in de Top 5 maar wel op gepaste afstand van de nummers 1 en 2. Garmin verkocht 700.000 wearables (6.1% marktaandeel), Samsung moest het doen met 600.000 (5.3%) en Jawbone's verkoopteller kwam uit op 500.000 (4.4%). Uiteraard, en wellicht ten overvloede, zijn dit afgeronde cijfers.

Vergeleken met een jaar geleden groeide de wearable markt met 200%, van 3.8 miljoen exemplaren in het eerste kwartaal van 2014 naar 11.4 miljoen dit jaar.

Utieraard wordt reikhalzend uitgekeken naar de volgende kwartaalcijfers. Dat is namelijk het eerste moment waarop de verkoopcijfers van de Apple Watch meegerekend gaan worden. Volgens de laatste verwachtingen wordt dat Apple dit jaar 15 miljoen slimme horloges gaat verkopen. Dat is minder dan de helft van hetgeen eerder verwacht werd, maar, gerelateerd aan de kwartaalcijfers die IDC becijferd heeft, wel al genoeg om de nummer 1 en 2 posities van Fitbit en Xiaomi te bedreigen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.