Nieuws
15 april 2014 - Ron Smeets

We gaan voor 730 miljoen mobiel shoppen in 2014

Dat is althans de conclusie van een onderzoek door Actiepagina, een marktplaats voor online kortingscodes. De aankopen en bestedingen die we met onze smartphone doen groeien dit jaar met ruim 55% en het shoppen via de Tablet gaat zelfs verdubbelen.

In 2013 werd mobiel voor 430 miljoen Euro in Nederland geshopt. Dit jaar zou dat bedrag dus met bijna 70% stijgen. Klinkt hoopgevend voor initiatieven als My Order, Vodafone Smartpass etc. Zou mobiel betalen nu dan toch eindelijk eens gaan doorbreken?

Laten we niet te hard van stapel lopen. Het gaat, denk ook ik, zeker wel een keer gebeuren, maar vooralsnog is het aandeel mobiel shoppen nog maar een klein deel van de totale online uitgaven (ruim zes miljard in 2013). In 2014 zou, als de voorspellingen uitkomen, 12.2% van alle online uitgaven in Nederland via een smartphone of tablet gedaan worden. Letwel, dat zijn niet allemaal mobiele betalingen. Doorgaans worden online aankopen, ook via smartphone of tablet, betaald via PayPal, iDeal of mobiel bankieren. Echt afrekenen met de smartphone als vervanger voor cash geld of PIN pas is voor heel veel gebruiikers nog net een stap te ver.

In Europa heeft bijna 1 op de 5 smartphone gebruikers (19,6%) de afgelopen drie maanden een online shop via de smartphone bezocht. De meest fanatieke mobiele shoppers zijn de Britten. In het Verenigd Koninkrijk wordt 17,6% van de online omzet, door het winkelendpubliek gespendeerd via de mobiel, gevolgd door Duitsland (16,8%) en Zweden(16,5%). Nederland staat met 12,2% op de vijfde plaats. In Spanje (9,4%) en Polen (8,0%) gaan ze het minst gebruik maken van hun mobiel om te shoppen in 2014. Opvallend is dat in Spanje, ondanks het lage percentage mobiele shoppers, de verwachte omzet via mobiel wel hoog is, namelijk 760 miljoen euro. Spanje staat hierdoor op nummer vier in de top vijf, net boven Nederland.

Van de landen opgenomen in deze studie is de VS nog steeds de grootste m-commerce markt. Het onderzoek laat zien dat de Amerikaanse mobiele shoppers verantwoordelijk zijn voor 13,8% van de 195,6 miljard euro die in 2013 online zijn besteed. Dit bedrag neemt in 2014 toe met 65,1% tot 44,6 miljard euro besteed via mobiel. In Europa is m-commerce verantwoordelijk voor 8% van de e-commerce markt. In 2013 is er voor 12,6 miljard euro via de smartphone of tablet aangeschaft. Mobiele aankopen nemen in 2014 met 85% toe tot 23,4 miljard euro. In Nederland zijn de mobiele aankopen verantwoordelijk voor 430 miljoen euro van de zes miljard uitgegeven online in 2013.

Hieronder staat nog een aardige Infographic van Actiepagina over mobiel shoppen en betalen in Europa.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.