Nieuws
17 september 2014 - Ron Smeets

We appen steeds vaker en dus ook langer

Nee, dit gaat niet over WhatsApp. Althans, deels wel natuurlijk want dat is ook een app. Onderzoek van Localytics waarvoor de data gebruikt is van meer dan 28.000 apps en 1.5 miljard toestellen, wijst uit dat we met z'n allen steeds vaker en daardoor ook langer apps gebruiken op onze smartphones en tablets.

Echter, die stijging in gebruik komt dus vooral doordat apps vaker geopend worden. De gemiddelde tijd per sessie is nagenoeg onveranderd gebleven op ruim vijf en een halve minuut. In tegenstelling tot een jaar geleden gebruiken we een app nu gemiddeld 11.5 keer per maand in plaats van 9.4 maal.

Daardoor steeg de tijd die we gemiddeld met en in apps bezig zijn met 21%. Muziek was de grootste stijger met 79% meer gebruik. Dat heeft natuurlijk alles te maken hebben met het steeds populairder worden van streaming muziek diensten. Een andere grote stijger waren de 'Gezondheid en Fitness' apps (+51%), ongetwijfeld gedreven door de wearables met stappentellers, trainings functies en andere gezonde toepassingen. Het feit dat we ook steeds meer tijd (+49%) besteden aan social media apps zal niemand verbazen denk ik.

Localytics heeft ook een overzicht gemaakt van het aantal keer dat apps (per categorie) gemiddeld geopend worden en de tijd die we er vervolgens per sessie in doorbrengen. Voor velen zal het wellicht een verrassing zijn dat Social Media apps 'maar' 25.4 keer per maand geopend worden. Letwel, dit is dus het gemiddelde over 1.5 miljard toestellen ;) 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.