Column
23 december 2011 - Ron Smeets

Wat moet in de smartphones van 2012 verbeteren ?

Het jaar is bijna om. Behalve de bekende lijstjes die al gepubliceerd zijn en nog gaan komen over wat ons het afgelopen jaar allemaal bezig gehouden heeft, wat hot was en wat 'not' is het ook tijd om eens vooruit te kijken.

De CES staat voor de deur, evenals het MWC. Daar zullen de verschillende fabrikanten natuurlijk weer hun nieuwe flagship (high end) smartphones gaan presenteren die in de loop van 2012 in de winkels gaan verschijnen. De geruchtenmolens draaien, zoals gewoonlijk, op volle toeren. Maar waarin moeten de smartphones van 2012 zich vooral gaan onderscheiden?

Er wordt veel gespeculeerd over quad-core en HD schermen maar wat mij betreft is het uithoudingsvermogen van de accu een veel belangrijker speerpunt. Wanneer komen er weer mobiele telefoons, smartphones dan, die ook bij intensief gebruik met gemak twee dagen meegaan. Met andere woorden, als je een keertje vergeet om je toestel 's avonds aan de lader te hangen, dan zou het toch geweldig zijn als je de volgende dag je smartphone ook nog probleemloos kunt blijven gebruiken, of niet? Ook voor diegenen die veel gebruik maken van diensten als Social Media (facebook, twitter), Messaging (Whatsapp en dergelijke), naar muziek luisteren, gamen, browsen en ook af en toe nog willen bellen en sms'en.

Qua design wordt het allemaal weer dunner en groter. Toestellen die minder dan 10 milimeter 'dik' zijn komen steeds vaker in de winkels en de 'standaard' afmeting van een smartphone scherm ligt al op zo'n 4.3 inch, met uitschieters naar 4.7 en zelfs 5.3 inch, maar volgens mij zijn die laatste twee formaten (en zeker die van 5+ inch) zeker niet geschikt voor iedereen (kleinere handjes ;-)) Smartphones met een scherm van 3.5 inch (of kleiner) zijn nagenoeg uit de winkels verdwene, op enkele uitzonderingen na. Moeten de toestellen nog groter en dunner worden in 2012? Ik denk van niet. Een toestel met een scherm van 4.3 inch is mijns inziens nog prima, met één hand te bedienen en goed op te bergen in je binnen- of broekzak. Wat mij betreft mogen de fabrikanten in 2012 nog wat meer aandacht besteden aan de leesbaarheid van het scherm in fel licht.

Een ander punt waar volgens mij nog wel wat te winnen valt is de snelheid van mobiele (standaard) browsers. Daar is de afgelopen twee jaar al het nodige aan verbeterd, maar er zijn nog altijd toestellen (lees: platformen of OS'en) waarvan de standaard webbrowser best nog wel wat sneller en/of gebruiksvriendelijker mag worden. 

Kortom, ik denk dat de fabrikant die er in 2012 in slaagt om een toestel uit te brengen met een accu die minimaal twee dagen intensief gebruik kan 'leveren' een succesnummer in handen heeft. Het zou helemaal mooi zijn je die in de felle zon ook probleemloos kunt gebruiken en de browser de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van PC-versies benadert. En dan mag zo'n toestel, met een mega goede accu, best iets dikker zijn dan 10 milimeter, als dat nodig zou zijn. Maar wie ben ik ;-)) Laat de discussie dus maar losbarsten. Waar moeten de fabrikanten volgens jullie vooral aandacht aan besteden, wat zijn de belangrijkste verbeterpunten en wat willen juliie qua specs en design graag zien in de smartphones van 2012?

Mijn top 3 ziet er in ieder geval als volgt uit:
1. Betere accu
2. Een scherm dat buiten (in fel licht) beter leesbaar is
3. (Nog) snellere en betere mobiele (standaard) browsers

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.