Nieuws
21 december 2018 - Luc Meijs

Wat kunnen we in 2019 verwachten op de smartphonemarkt? Per fabrikant een korte speculatie voor het nieuwe jaar

Wat kunnen we op de smartphonemarkt in 2019 verwachten? We speculieren hierna per fabrikant wat zij komend jaar gaan doen. Zal het jaar voordelig uitpakken voor de consument met de uitrol van 5G? Stijgen de smartphoneprijzen richting de volgende magische grens van 2000 euro? Blijft de notch of zien we toch een nieuwe trend verschijnen? Wordt 2019 het jaar waarin we meer bezig zijn met vouwen dan met appen? Wie zal het zeggen …

Samsung
 
Samsung zal komend jaar openen met de reveal van hun 10th anniversary toestel, de S10 in (volgens geruchten) drie varianten: de S10 Lite, S10 en S10 Plus. Naar alle verwachting zal dit toestel een chipset hebben voor 5G, over reverse wireless charging beschikken en tussen de 4 en 6 camera’s aan boord hebben. De nieuwe notch (in screen) is een serieus item voor Samsung, recent heeft de fabrikant nog meer patenten aangevraagd op verschillende modellen. Buiten deze flagship reveal om zal 2019 in het teken staan van de opvouwbare devices, Samsung gaf ons al een sneak peak van dit toestel maar nog geen concrete specs. Naar alle verwachting zal de fabrikant het toestel tonen op het MWC (Mobile World Congress) februari 2019. Hier zal dan ook duidelijk worden wat de visie van het bedrijf is met betrekking tot opvouwbare smartphones, of mobiele apparaten in het algemeen en hoe deze worden toegepast in ons dagelijks gebruik. Eind volgend jaar zullen we hoe dan ook weer een nieuwe Note gaan zien, de Note10.
 

Apple
 
Apple blijft een lastig verhaal omdat hier weinig geruchten over opduiken, niet eerder dan tot kort voor een reveal. Echter ben ik ervan overtuigd dat Apple komend jaar de X serie verder gaat uitbreiden met ook weer een drietal toestellen. Laten we ze gemakshalve XIs, XI en XI max of plus noemen. Het design van de Iphone zal in 2019 dan eindelijk op de schop gaan  (zo zagen we dat al bij de Ipad Pro) met iets meer platte schermranden waardoor het lijkt alsof je een moderne variant van de Iphone 4/5 in je handen hebt, met meer scherm en wellicht geen notch meer. Verder is het waarschijnlijk dat Apple dan eindelijk een overstap maakt van de Lightning connector naar USB-C. One connector to rule them all?
 

Huawei
 
Dat Huawei en Samsung zijn verwikkeld in een soort ‘’mortal kombat’’ is ons allemaal niet ontgaan dit jaar. De ene fabrikant brengt een toestel uit, de ander topt deze weer en visa versa. Dit zal in 2019 niet veranderen is mijn gok. Huawei wil uit alle macht de Koreaanse fabrikant een ‘’fatality’’ bezorgen en ‘s werelds grootste smartphonefabrikant worden. Tijdens het launch event in London waar de Mate 20 serie uitgelicht werd, werd ons al verteld dat we enkel nog reclameborden van Huawei zouden zien. Tot nu toe zie ik er echter niet meer dan voorheen. Huawei zal naar verwachting in 2019 ook een 5G toestel uitbrengen en met een opvouwbare smartphone komen, wellicht eerder dan Samsung. Recentelijk zijn er ook weer geruchten gelekt over de nieuwe P serie, de P30. Deze serie zal waarschijnlijk begin 2019 getoond worden en de populaire Mate serie zal eind van dat jaar ook een opvolger zien.
 

OnePlus
 
Over OnePlus kunnen we kort maar krachtig stellen dat de fabrikant in 2019 ook weer met een ‘’flagship killer’’ op de markt zal komen. Hoewel de 6T veel lof krijgt (en begrijp me niet verkeerd, het is een top toestel) is de prijs van dit toestel lang niet meer de titel flagship killer waardig. Ik denk dat OnePlus zich nog eens goed moet buigen over hun marktstrategie anders zullen ze overrompeld worden door de echt nieuwe flagship killers, zoals we dit jaar al zagen met de Xiaomi Pocophone F1.
 

HTC
 
Recent heeft HTC hun smartphonestrategie voor komend jaar bekendgemaakt: meer focus op mid-range en high-end toestellen. Moedig in mijn ogen, daar zit immers de grootste en zwaarste concurrentie. Als HTC nu echt een goede mid-ranger uitbrengt dan zie ik ze het jaar nog overleven. Zo niet dan zullen ze enkel nog dieper de klif in kelderen. Welk toestel die mid-ranger dan moet worden is lastig te zeggen, een opvolger voor de U12+ lijkt het meest logisch. Echter is niks zeker bij HTC. 
 

LG
 
In een eerder artikel gaven we al aan dat ook LG het roer omgooit binnen hun mobiele brigade. Hoewel er geruchten zijn dat LG met een opvouwbare smartphone zal komen in 2019, is dit nog maar de vraag. De fabrikant heeft natuurlijk al een oprolbare tv getoond en zal met deze techniek ook iets in het mobiele segment gaan doen, echter is ook hier voor komend jaar nog niets vastgelegd. De G en ThinQ serie zullen hoogstwaarschijnlijk een opvolger zien, grote veranderingen aan deze toestellen lijken me echter onwaarschijnlijk. 5G zal wel een belangrijke rol spelen bij een nieuwe reveal komend jaar.
 

Google
 
Volgens geruchten werkt Google aan een soort Pixel Lite voor begin komend jaar, een goedkopere variant van de degelijke (maar saai ontworpen) Pixel serie. Verder durf ik weinig te voorspellen over deze fabrikant daar de focus van Google waarschijnlijk voornamelijk buiten de smartphonemarkt zal liggen komend jaar.
 

Sony
 
Waar Sony vooral een goed jaar had met hun game-afdeling, was er daarenrtegen weinig positiefs over hun smartphones te vinden. Het design ging bij de XZ2 op de schop, voor de rest waren de toestellen helaas geen echte uitblinkers in een bepaald aspect. Als maker van een van de beste camerasensoren ter wereld krijgt Sony nog steeds veel kritiek op de eigen smartphonecamera’s en bijbehorende software. 2019 zal ook voor Sony geen makkelijk jaar worden op de mobiele markt, volgens recente geruchten zal de fabrikant komend jaar met meer ‘’goedkope’’ smartphones komen om zo meer marktaandeel te winnen. Daarbij wijkt Sony niet af van hun designkeuzes: niet meegaan met de trend, geen notch, geen gat in het scherm en vooral geen gemotoriseerde onderdelen. Dit maakt Sony nog steeds uniek tegenover de concurrentie. Goede zet als je het mij vraagt, nu nog zorgen dat de software op het toestel aansluit en dan hebben we wellicht bij Sony iets om naar uit te kijken.
 

Nokia
 
De Finse fabrikant is back. Na lange afwezigheid (wegens het bloedpact met Microsoft) is Nokia weer terug op de smartphonemarkt, met een flinke impact. De Nokia 7 Plus was een van de beste toestellen van 2018 qua prijs-specificatieverhouding. Ook de goedkopere modellen met Android Go waren een goede zet van de fabrikant. Niet alles was positief, zo vond ik de Nokia 7.1 een overbodig toestel dat niets vertoonde dat we nog niet zagen op de 7 Plus bijvoorbeeld. Meer geld voor minder dus, het blijft een rare vertoning. In 2019 zal Nokia doorgaan met een sterke strategie, vooral de focus op mid-range en goedkopere modellen zal goed uitpakken bij de consument. Er gaan al geruime tijd geruchten dat Nokia de 9-versie in 2019 zal uitbrengen met maar liefst 5 camera’s aan de achterzijde. De spirituele opvolger van de Nokia 1020, die zijn tijd ver voor was op gebied van camerakwaliteit.
 

Motorola
 
Motorola blijft een sterk groeiend merk, de G en Z serie blijken een populaire keuze te zijn mede dankzij de stock android ervaring. In 2019 zal een nieuwe G serie gepresenteerd worden, de G7 en een nieuwe Z, de Z4. Motorola zal naar verwachting niet afwijken van hun afgeronde design en mogelijkheid tot klikmodules. Degelijke toestellen met een niet al te duur prijskaartje. Er gaat ook een gerucht de ronde dat Motorola in 2019 wel eens met een heel merkwaardig toestel op de markt zal komen: de Motorola Moto RAZR in de vorm van een powerhouse smartphone. Of dit waar is weet niemand, het zijn immers (nog) geruchten.
 

Oppo, Xiaomi, Honor
 
Deze fabrikanten staan wellicht in het middelpunt in 2019. Waar ze zeer bekend zijn in Azië, komen ze nu ook steeds meer richting Europa. We zagen afgelopen jaar al een verschillend aantal interessante smartphones voorbijkomen. Oppo kwam met de Find X, de gemotoriseerde full screen smartphone voor een beursverslindend budget van 1000 piek en met de RX17 serie, een meer betaalbare en vooral degelijke middenklasser. Honor liet ook een aantal interessante toestellen zien met de Honor Play voor de gamers, de Honor 10 als het perfecte mid-range device, de Honor 8X als goedkoopste met indrukwekkende specificaties en ten slotte de Honor Magic 2 oftewel the return of the sliding phone. Al is deze laatste enkel te krijgen in China en is het vooralsnog niet bekend of deze naar Europa komt. Xiaomi was misschien nog wel de meest uitgesproken fabrikant dit jaar. De Mi A2 met Android One was een top toestel voor weinig geld, maar de echte showstopper was toch wel de Pocophone F1. Leg hem qua specificaties bijvoorbeeld naast de Samsung Galaxy Note 9 en je zult je afvragen: hoe kan dit? Bijna identieke specs maar dan 3 á 4 keer zo goedkoop. 2019 belooft een interessant jaar te worden als deze 3 fabrikanten deze trend doorzetten.
 
Ik heb een aantal fabrikanten niet benoemd zoals Alcatel, Wiko, Microsoft etc. Deze fabrikanten zullen naar mijn verwachting komend jaar niet veel impact op de smartphonemarkt hebben, vandaar geen verdere toelichting over deze producenten.
 
Wat het jaar ook gaat brengen, ik kijk er naar uit om toestellen en accessoires te testen en mijn bevindingen te delen met de lezer. Of het nu een smartphone is van 100 euro of eentje van 2000. Elk toestel verdient zijn moment of fame, voor ieder wat wils.