Nieuws
27 augustus 2009 - Robbert Kooistra

Wat is mobiel breedband?

Het is er al een hele poos. Steeds meer mensen raken er bekend mee en steeds meer mensen zien er het nut van in. Ik heb het over internet op je laptop, ook bekend als mobiel breedband. Het is in Nederland geïntroduceerd door The Phone House in samenwerking met Telfort. Dit gebeurde in September 2007. Veel mensen hadden toen intresse en er is een redelijke loop op geweest.

Echter is er toen een hoop mis gegaan. Telfort trok na een paar weken alweer de stekker uit de snelle UMTS verbinding en zette klanten terug op het langzamere GPRS netwerk. Daarna is het lang stil geweest rondom mobiel breedband. Maar nu na ruim 2 jaar word het weer populairder.

KPN adverteert al een ruim jaar met hun dongel en mobiel werken. Vanaf toen is het snel gegaan met de verkopen van losse usb-sticks en combinaties met een laptop. Een poos geleden wou HI iedereen kennis laten maken met mobiel breedband en heeft een try en buy actie op touw gestart. Dit is blijkbaar een groot succes geweest want vodafone heeft het overgenomen en boekt er nu ook succes mee. De grootste aanbieder op dit moment is wederom The Phone House. Zodra je binnen loopt vliegen de gratis laptops je om de oren. Belcompany en T for telecom volgen gestaag. Eigen providers doen in de winkel nagenoeg niks met mobiel breedband. Al met al erg leuk. Maar wat is het, wat kost het en wat kan je er mee? 

Allereerst is het handig, je kan praktisch overal in Nederland verbinding maken met het internet en lekker een poosje surfen. Er zijn verschillende opties en mogelijkheden. De grootste verschilen zitten in prijs, datalimiet, snelheid en buiten de bundel regeling. T-mobile is momenteel de meest aantrekkelijke. Ze bieden op dit moment voor 29,95 per maand een datalimiet van 1GB en een snelheid van 3,6Mbps. Dat is een redelijk grootte bundel, zeker als het echt voor onderweg word gebruikt en een prima snelheid. Buiten de bundel betaal je niks extra maar word je een stuk langzamer. Om precies te zijn ga je dan verder met 384Kbps. Dat is traag maar het grote voordeel is dat je dus niks extra betaalt en gewoon weet waar je aan toe bent.

Een andere intressante optie is Vodafone. Bij Vodafone kan je kiezen tussen twee type bundels, vaste kosten en maximale snelheid. Het voordeel van vaste kosten is dat je net als bij T-mobile buiten de bundel niks extra betaalt. Het is echter iets duurder, namelijk 34,95 per maand voor een datalimiet van 1GB. Het verschil zit echter in de snelheid, binnen de bundel is dat 1500Kbps dat scheelt ruim 2Mbps dus als je af en toe wat download merk je het zeker. Dan kun je ook nog gaan voor maximale snelheid. Ga je dan voor een vergelijkbare bundel, dan kom je op maximale snelheid plus. Deze bundel kost je maandelijks 39,95 en geeft je een datalimiet van 1GB. Binnen je bundel ga je net zo snel als bij T-mobile namelijk met 3,6Mbps. Buiten je bundel ga je gewoon net zo hard en vrolijk door. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Het grootte voordeel is natuurlijk dat je gewoon met normale snelheid kan blijven surfen. Het nadeel is echter dat je nogal zou kunnen schrikken als je aan het einde van de maand een rekening gepresenteerd krijgt want buiten de bundel kost het 0,12 euro per MB. En dat is zo gebeurd als je vrolijk door kan gaan zonder limiet. 

Mocht je het nou willen proberen en niet aan een abonnement vast willen zitten kies dan niet voor prepay. Dat heeft een aantal nadelen. Een aantal nadelen zijn dat je moet betalen voor je modem die al gauw 80 euro kost. Het kost bij vodafone 0,33 euro per MB en opwaarderen gaat via een mobiele telefoon dat betekent sim-kaart uit je modem, in een toestel en opwaarderen. Het beste kan je dan kiezen voor HI vandaag online. Dat is een verkapt contract waar je geen maandelijkse kosten bij hebt. Het voordeel is dat je voor 1,50 per dag een datalimiet krijgt van 20 Mb. Dat is geldig tot 23.59 uur. Mocht je meer gebruiken dan betaal je 0,12 euro buiten je bundel per MB. Gebruik je het niet dan kost het je voor die dag ook niks. Gebruik je de modem dan 6 maanden niet dan heb je geen contract meer. 

Ik hoop dat ik wat helderheid heb verschaft in de kwestie van het mobiele internet. Ik hoop dat jullie kleine taal/schrijf en spelfouten aan mij zouden willen mededelen bij de reacties want ik volg er al een cursus voor maar extra tips zijn altijd welkom.

Over de auteur: Robbert Kooistra