Toestellen
21 januari 2009 - Ron Smeets

Wat is er aan de hand met de accus van nieuwe BlackBerries ?

Ervaren BlackBerry gebruikers zullen het met mij eens zijn. De eerste toestellen waren niet mooi of sexy maar deden hetgeen waarvoor ze bedoeld waren wel heel erg goed: mailen en bellen. Bovendien ging het toestel op één acculading belachelijk lang mee. Vijf tot acht dagen was geen uitzondering.

De afgelopen zes maanden hebben de boys van RIM met de Bold, Storm en Curve drie nieuwe toestellen op de markt gezet die er stuk voor stuk veel mooier uitzien en veel meer kunnen dan de belegen modellen (en zelfs mijn trouwe 8800), maar helaas heb ik ook al drie keer moeten constateren dat ook in het geval van RIM schoonheid en veelzijdigheid een prijs heeft.

Zowel de Bold als de Storm hadden er al last van. Accu's die bij redelijk intensief gebruik van de bel- en mailfuncties het nog geen halve dag uithielden en zelfs als je helemaal niets met het toestel deed dan ze aanzetten en alleen maar mail laten ontvangen dan was het vaak na twee dagen al gedaan met de accu.

RIM's 'excuus' voor deze, voor BlackBerry gebruikers onplezierige bijkomstigheid, was dat de 3G connectiviteit van deze toestellen zwaar drukte op het uithoudingsvermogen van de accu's.

Toen vorige week de nieuwste BlackBerry telg geintroduceerd werd, de Curve 8900, was een van mijn eerste vragen natuurlijk of RIM die problemen inmiddels onder controle gekregen heeft. Verbazingwekkend genoeg bleek dat de Canadezen de Curve, overigens deels ook om hem goedkoper te maken, weer ouderwets alleen van GPRS support voorzien hadden. Geen UMTS meer en dus, zo zei men, minimaal 30% meer uithoudingsvermogen van een enkele acculading. Klinkt goed, hoewel het weglaten van nieuwe technologie natuurlijk niet echt een oplossing is maar een workaround.

Enfin, voor het binnenhalen en versturen van mails is GPRS natuurlijk in principe voldoende en als dit betekent dat ik met mijn BlackBerry weer vijf dagen kan rondlopen zonder hem tussentijds te moeten opladen dan wil ik best overwegen om mijn oude 8800 in te ruilen voor een nieuwe Curve.

Ik moet ook zeggen dat mijn eerste indruk van de overige cruciale functies, zoals de gebruiksvriendelijkheid van het toch ietwat smallere qwerty toetsenbord (de Curve is immers een stuk compacter dan de Bold en lijkt in dat opzicht veel op de Nokia E71, bijzonder goed was (en is). Het is gewoon een fijn toestel voor een BlackBerry gebruiker en ik ben ervan overtuigd dat nieuwe BlackBerry addicts in spé ;-) hem ook snel onder de knie zullen krijgen.

Maar na twee dagen kwam de teleurstelling. Na de eerste tests van o.a het toetsenbord, instellen van mijn mail etc. besloot ik het toestel volledig op te laden om vervolgens te onderzoeken hoe lang de accu het uit zou houden. Ik stopte het toestel volledig opgeladen in mijn tas en nam hem mee naar kantoor, afspraken etc zonder hem intensief te gebruiken. Alleen af en toe de mail checken. Na nog net geen twee dagen was de accu helemaal leeg. Ik had gelijktijdig met de Curve ook mijn Storm opgeladen en er exact hetzelfde mee gedaan (ook hetzelfde mail account op ingesteld) en die had op het moment dat de Curve uitviel zelfs nog 1 streepje over.

Natuurlijk maakt één zwaluw nog geen zomer en dus heb ik dezelfde test de afgelopen vier dagen nog twee keer gedaan en helaas voor RIM telkens met hetzelfde resultaat. Begin deze week was ik in Hamburg bij de G1 lancering en daar sprak ik een andere journalist die de Curve ook bij zich had en zijn bevindingen waren nagenoeg identiek aan die van mij.

Kortom het lijkt er op dat de accuproblemen van de nieuwe BlackBerry's met de komst van de Curve nog niet opgelost zijn. Nuchter bekeken zijn de problemen zelfs erger geworden want zoals gezegd heeft de Curve geen 3G / UMTS support meer aan boord en dat staat normaliter garant voor minder stroomverbruik. Jammer want verder vind ik het een prima toestel.

RIM, wat is er toch aan de hand met de accu's van de nieuwe BlackBerry's? Wie het weet mag het mij uitleggen en als jullie een oplossing hebben dan hoor ik die ook graag!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.