Nieuws
09 februari 2010 - Ron Smeets

Wat brengt Windows Mobile 7 ons?

De afgelopen weken en maanden, ach, eigenlijk al meer dan twee jaar, kijken heel veel Smartphone gebruikers al uit naar de lancering van een echt goede en gebruiksvriendelijke versie van Microsofts Mobiele besturingssysteem, Windows Mobile 7 (sinds kort onderdeel van de Windows Phone familie).

Windows Mobile 5 was, gezien de mogelijkheden, eisen en wensen van Smartphone gebruikers die tijd (2005/2006) een relatief goed alternatief voor het toenmalige Symbian. Windows Mobile 6 (en 6.1) daarentegen bleken totaal niet opgewassen tegen de opkomst van de touchscreen Smartphone die bij voorkeur met de vinger(s) bediend werd.

De release van Windows Mobile 6.5 bracht wel wat verbeteringen, zeker doordat sommige fabrikanten de nadelen zelf weg poetsten met UI schilletjes zoals Sense (HTC) en TouchWiz (Samsung). Maar bij de presentatie van Windows Mobile 6.5 was het al duidelijk dat dit een tussenpaus zou zijn op weg naar Windows Mobile 7, het echte 'nieuwe'smartphone besturingssysteem voor de (nabije) toekomst. Volgende week, in Barcelona, zal Microsoft naar alle waarschijnlijk heid meer informatie onthullen over Windows Mobile 7.

Arnoud Wokke, van Tweakers, heeft gisteren een bijzonder interessant 'preview' artikel over Windows Mobile 7 gemaakt. Een leuke samenvoeging van geruchten, eigen inzichten, verwachtingen en uitspraken van Microsoft medewerkers en andere mobiele 'veelweters' ;-) Vooral de voorspelling dat Microsoft zich met de nieuwe versie van Windows Mobile vooral zal richten op de consumenten en dat zakelijke gebruikers het (voorlopig) zullen moeten blijven doen met versie 6.5.3 (en eventuele verdere updates) is verassend. OK, het was min of meer al wel bekend dat er meer multimedia en gaming faciliteiten in WM7 geintegreerd zouden gaan worden, maar toch...

Wat mij ook opviel is de verwachting dat Microsoft bij de ontwikkeling en lancering van Windows Mobile 7 meer invloed op fabrikanten en ontwikkelaars uitoefent dan in het verleden. Zo zijn er striktere eisen aan de hardware en is het de eerste maanden 'verboden' voor fabrikanten om hun eigen 'User Interface' toe te voegen aan Windows Mobile 7 toestellen (dus voorlopig geen HTC Sense, Sony Ericsson Panels en Samsung TouchWizz). Verder wordt de nieuwe Windows Mobile ook al getypeerd als 'iPhone-achtig'. Dat op zich is al bijzonder. Kortom, het artikel van Arnoud is het lezen meer dan waard en het heeft mijn nieuwsgierigheid voor de persconferentie van Microsoft in Barcelona nog wat meer aangewakkerd ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.