Nieuws
06 juli 2009 - Ron Smeets

Wachten op Blyk

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat ik de directeur van de Nederlandse tak van Blyk sprak. Hij vertelde toen dat de 'gratis' provider binnen enkele maanden (Q1 2009) in Nederland zou starten. Helaas is de MVNO, waar je gratis belminuten en SMSjes krijgt in ruil voor het beluisteren en ontvangen van advertenties, op dit moment (Q3) nog steeds niet actief in Nederland.

In Engeland is Blyk wel al (geruime tijd) actief. Echt goed gaat het daar de afgelopen maanden helaas niet meer.

In Februari besloot men al een abonnee-stop in te stellen vanwege de achterblijvende advertentie verkopen. Met andere woorden, er waren teveel klanten die gratis wilden bellen en te weinig adverteerders om de belminuten en SMSjes te sponsoren.

Om de operationele kosten in Engeland verder te drukken spreekt Blyk momenteel met Orange over het herzien van de samenwerking. Blyk maakt al gebruik van het netwerk van Orange voor haar diensten. De MVNO wil nu ook haar commerciele activiteiten gaan samenvoegen met die van Orange in de hoop meer adverteerders te strikken. In Nederland heeft Blyk een tijd geleden al een overeenkomst met Vodafone gesloten voor wat betreft het gebruik van diens mobiele netwerk.

Ik vraag mij af in hoeverre de commerciele problemen van de Engelse tak van Blyk van invloed zijn (geweest) op het uitstel van de Nederlandse start van de MVNO. Enkele maanden geleden zag het er, behoudens enige vertraging, nog goed uit. Sindsdien is het echter verdacht stil gebleven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.