Toestellen
27 januari 2015 - Ron Smeets

Waarom Sony geen nieuwe Xperia (Z4) moet presenteren in Barcelona Nu is hét moment om af te stappen van de zes-maandelijkse upgrade cyclus

Sinds de introductie van de eerste Xperia Z heeft Sony elke zes maanden een upgrade van haar vlaggenschip Android smartphone gepresenteerd. Tot en met de komst van de Xperia Z3, de vierde generatie dus, had dat ook echt zin. Sony moest de achterstand die het opgelopen had in de laatste, relatief onvruchtbare, jaren van de samenwerking met Ericsson inhalen. Veel kopers van Sony Xperia toestellen konden die zes-maandelijkse upgrade cyclus echter steeds minder waarderen. Je kocht in april de gloednieuwe Xperia Z2 die nog maar enkele weken in de winkels lag om vervolgens in de eerste dagen van september al 'verrast' te worden met diens opvolger, de Xperia Z3. Daardoor werd jouw, amper vijf maanden jonge, toestel al gebombardeerd tot 'het oude model'.

Het eerste echte gemor over Sony's zes-maandelijkse upgrades kwam echter pas naar boven bij de presentatie van de Xperia Z3. Die leek namelijk, qua specs, veel te veel op zijn voorganger, de Xperia Z2. Er zouden, zo werd her en der geschreven en geroepen, nauwelijks redenen zijn om je Xperia Z2 te vervangen of een duurdere Xperia Z3 aan te schaffen. In de praktijk bleek het toestel echter op twee cruciale punten verbeterd te zijn; het uithoudingsvermogen van de accu en een beter presterende camera. Daarnaast waren ook de rondere zijkanten een welkome verbetering bij het vasthouden en bedienen van het toestel. Op dit moment kan de Xperia Z3 zich nog altijd prima meten met de meeste concurrenten en dus rijst her en der de vraag of Sony in Barcelona, begin maart, wel weer een nieuwe Xperia Z model moet introduceren of dat nu het moment aangebroken is om over te stappen naar een jaarlijkse upgrade.

De verkoopcijfers van Sony Xperia toestellen vallen tegen. Dat heeft de fabrikant zelf de afgelopen acht maanden al enkele keren bekend gemaakt. De smartphones en tablets zijn niet winstgevend en dat op zichzelf is al een reden om de upgrade frequentie aan te passen. Een langere levensduur van een product zorgt er voor dat de ontwikkelings- en marketing kosten verspreid kunnen worden over een langere periode. Maar belangrijker nog; Sony hoeft dan niet elke zes maanden een nieuw model de markt in de duwen met (dure) campagnes en alles wat daar verder nog bij komt kijken. Daarnaast denk ik ook dat het de verkoopcijfers van een toestel positief beinvloedt wanneer de opvolger niet al over enkele maanden, maar pas na bijna een jaar in beeld komt. Er zijn nog altijd veel potentiële kopers die gaan wachten op een nieuw model wanneer die gepresenteerd is, of uit geruchten blijkt dat die er aan zit te komen. Het is altijd beter om die momenten niet twee, maar slechts één keer per jaar te moeten doorstaan, toch?

Er is nog een reden waarom ik denk dat Sony er goed aan zou doen om de Xperia Z4 niet in maart te lanceren, alhoewel je hiermee ook twee kanten op kunt. De Xperia Z3 heeft, zo is inmiddels wel gebleken, enkele vervelende 'kinderziektes'. Aanvankelijk bleek al snel dat sommige exemplaren niet altijd waterdicht waren. Zelf heb ik er ook last van gehad. Voor zover ik het kon bezien lijkt dat een probleem te zijn met de coating, of lijm, waarmee de voor- en achterzijde (glazen covers) bevestigd zijn in het frame. De vorige Xperia modellen hadden allemaal een rechthoekige behuizing waardoor er meer 'houvast' was voor de bevestiging van de cover en achterzijde. Bij het ronde ontwerp van de Xperia Z3 was die ruimte mijns inziens iets beperkter. Dat zou een oorzaak kunnen zijn voor het loslaten van de lijm of coating op sommige plekken waardoor water kon binnendringen. Helaas heb ik tot op de dag van vandaag nog niet het beloofde antwoord van Sony ontvangen met betrekking tot het onderzoek naar de oorzaak voor deze problemen. Mijn toestel, en dat van een lezer die het probleem bij mij meldde, liggen al maanden bij Sony, maar dit terzijde.

Kort daarna doken steeds meer klachten op over het spontaan breken van de glasplaat op de achterzijde. Tijdens mijn eerste tests met de Xperia Z3 bleek het toestel, vooral wanneer je in 4K filmde, erg warm te worden. De hitte concentreerde zich met name op de plek tussen het Sony en NFC logo op de achterzijde van het toestel. Diverse gebruikers zagen op die plek een vervorming van de glasplaat ontstaan. Deze ging letterlijk bol staan, en barste vervolgens in sommige gevallen. Het lijkt er op dat het herhaaldelijk (te) warm worden en weer afkoelen van het toestel, met de vervormingen als gevolg, de oorzaak is van het spontaan barsten, maar ook daar doet Sony nog steeds onderzoek naar.

Ik begon dit deel van mijn verhaal met de mededeling dat er nog een reden is waarom Sony er goed aan zou doen de Xperia Z4 niet al in maart te lanceren. Welnu, de problemen met de Xperia Z3 zijn dus die reden. Los die eerst op voordat je met een nieuw model komt! Natuurlijk, een nieuw model, waarbij deze problemen zich niet voordoen, is ook een oplossing, maar dan blijf je als fabrikant toch zitten met honderden ontevreden Xperia Z3 gebruikers.

De enige andere reden die ik kan bedenken waarom Sony in maart wél de Xperia Z4 moet introduceren is om niet vier tot zes maanden achter te lopen op de meeste concurrenten (Samsung, LG en HTC) die hun nieuwste vlaggenschepen doorgaans in de periode tussen maart en mei in de winkels leggen, maar gezien het feit dat de Xperia Z3 gemiddeld drie tot zes maanden 'jonger' is dan zijn huidige concurrenten hoeft dat natuurlijk geen heel groot probleem te zijn. Het kan zelfs een voordeel zijn wanneer Sony september zou kiezen als update maand voor haar Xperia modellen, maar daar moeten vooral de marketeers van de Japanse fabrikant zich het hoofd over breken. Laten we eerst maar eens afwachten of Sony binnenkort niet besluit om de hele Xperia afdeling, net als het verliesgevende Vaio een tijd geleden, te verkopen.

Een artikel op Xperia Blog inspireerde mij tot het schrijven van deze blogpost. Zij zijn namelijk al tot de, nog onbevestigde, conclusie gekomen dat Sony op het MWC geen nieuwe vlaggenschepen gaat onthullen. Zij baseren zich op het uitblijven van 'echte' geruchten, gelekte foto's en informatie van de Sony Hack over de Xperia Z4 sponsoring van een nieuwe Bond film, in de tweede helft van 2015. In hoeverre die aanwijzingen inderdaad betrekking hebben op een veranderende upgrade strategie van Sony zal moeten blijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.