Tablets
02 augustus 2012 - Marloes de Hooge

Waarom een smartphone OS niet op een tablet hoort

De afgelopen jaren zijn er extreem veel tablets verschenen op de markt. Het begon allemaal met Apple's iPad, die in feite een uitvergrote iPhone was waar je niet mee kon bellen. Het had dezelfde apps als op de iPhone, alleen het verschil was dat het scherm groter werd. Andere fabrikanten gingen dezelfde kant op door Android op tablets uit te brengen met grotere schermen. Opeens besefte Google dat een smartphone OS niet thuishoort op een tablet, vandaar dat ze kwamen met het tabletgespecificeerde OS Honeycomb. Deze versie was totaal anders gedesigned om er meer een pc-achtige ervaring van te maken. Dit deden ze met een taskbar onderaan het scherm, menu-knoppen, enz. Toch voldeed het niet helemaal aan de verwachtingen: deze verwachtingen kwamen wel uit met Ice Cream Sandwich, wat zo ontworpen was dat het zowel op smartphones als tablets werkt maar het er wel anders uitziet. Misschien wel het levende bewijs dat Android op tablets steeds meer aan het veranderen is naar een desktopachtig OS. Je kunt er tegenwoordig zelfs een toetsenbord en muis aan koppelen als je een computerervaring wilt hebben.

Toch heeft een tablet niet alles wat mensen willen. Er is een lijstje met taken die een gebruiker op een tablet mist ten opzichte van een desktop pc. Er is geen optie om te printen, het is lastiger om te typen op het toetsenbord omdat het een touchpad is, er zijn geen volledige versies van Office/Adobe Creative Suite/AutoCAD, het is niet mogelijk om een toetsenbord of een muis in te pluggen, het is lastig om een netwerkverbinding op te zetten, het beheren van data gaat lastiger en nog veel meer kritiekpuntjes. 

Microsoft lijkt precies te weten wat mensen willen, maar pakt dit volledig anders aan. Binnenkort verschijnt Windows Phone 8 en alle voorgaande kritiekpuntjes zijn hier verleden tijd. Dit komt omdat Microsoft het op een andere manier bekijkt: waarom tablets meer een pc-vormgeving geven als je desktop-pc's ook meer een tabletvormgeving kunt geven? Hierdoor verscheen de Metro-interface en die lijkt erg succesvol te gaan worden. Apple en Google waren al vrij snel op de tabletmarkt aanwezig, maar Microsoft lijkt de lachende derde te zijn. Twee honden vechten om een been en de derde gaat er mee heen.

Bron: Pocketnow 

Over de auteur: Marloes de Hooge
 
Marloes is editor in chief van DutchCowboys en Travelvalley. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Momenteel werkt ze aan haar eerste boek, een droom die uitkomt. Mail: marloes@dutchcowboys.nl - marloes@travelvalley.nl