Nieuws
30 april 2019 - Luc Meijs

Waar is Sony? Mobiele tak zo goed als verdwenen

Het gaat niet goed met de mobiele tak van Sony, blijkt uit de verkoopcijfers en omzetgegevens van het bedrijf. Afgelopen jaar heeft de Japanse fabrikant maar liefst 50% minder smartphones verkocht als in 2017. In totaal verloor de mobiele tak van Sony 779 miljoen euro over heel 2018, in het jaar hiervoor was dit nog “slechts” een verlies van 221 miljoen euro. Het gaat al langer slecht met de mobiele brigade van Sony, echter was de verwachting dat de fabrikant zich zou herstellen met de Xperia serie. Dat is dus niet zo.
 
Verkopen kelderen
 
Eerder dit jaar werd door Sony al bekendgemaakt dat de afdelingen rond TV, audio, camera en mobiel zouden worden samengevoegd tot een grote nieuwe afdeling onder de noemer Electronics Products and Solutions. Vlak na deze aankondiging besloot het bedrijf om de helft van de mobiele tak te ontslaan, dit om flink te bezuinigen. Van de 4000 personen werkzaam binnen de mobiele afdeling van Sony zullen er dus rond de 2000 tussen nu en maart 2020 ontslagen worden. Sony geeft interne (Japanse) werknemers daarbij de kans op overplaatsing naar andere afdelingen, werknemers in China en Europa krijgen de optie om vrijwillig met pensioen te gaan voordat ze op straat worden gezet. Tevens besloot de fabrikant zijn grote smartphonefabriek in China te sluiten en de volledige productie naar Thailand te verplaatsen. De focus van Sony gaat de komende jaren voornamelijk in Europa en Oost Azië liggen, aldus de fabrikant zelf.
 

A new hope?
 
De smartphonetak van het Japanse bedrijf verkocht in 2017 nog 13.5 miljoen eenheden, dit aantal halveerde (!) afgelopen jaar naar een magere 6.5 miljoen smartphones. Het lijkt er dus op dat de fabrikant de weg kwijt is in de smartphonebranche. Hoewel de verliezen in de mobiele tak van het bedrijf substantieel zijn, boekt Sony wel de nodige winst binnen andere segmenten. Vooral de TV- en gamingafdelingen draaien goed. De winst van het bedrijf steeg hierdoor zelfs, Sony haalde namelijk in 2018 een operationele winst van 7.2 miljard dollar. In 2017 was dit nog 6.7 miljard winst. Deze winststijging zal voornamelijk voortvloeien uit de gaming divisie die een meer dan goed jaar achter de rug heeft. We verwachten daarom dat de Sony Xperia toestellen nog niet meteen zullen verdwijnen. Zolang het bedrijf de verliezen binnen de mobiele tak beperkt kan houden en deze weet te compenseren met andere winsten vanuit andere divisies, zal Sony bescheiden) aanwezig zijn op de smartphonemarkt.
 

Dit jaar gaan we - hoe dan ook - de reeds aangekondigde toestellen van Sony nog zien. Het high-end model van de Japanse fabrikant (Xperia 1) en de vervangen XA serie; de Xperia 10 en 10 Plus komen er aan. Het design van deze toestellen is op de schop gegaan en Sony koos voor een soort uitgerekte variant van de smartphone die we al kennen. Zodra we een model binnenkrijgen laten we jullie zeker weten of Sony nog steeds ‘got what it takes’.
 
Source