Nieuws
24 juli 2009 - Ron Smeets

Waar blijven al die Android toestellen?

In Oktober van het vorige jaar werd de eerste Android Smartphone aangekondigd. Dat zou het begin worden van een heuse Android hype. Inmiddels zijn we driekwart jaar verder en liggen er welgeteld drie Android toestellen in de winkels: de G1, de Magic en de Hero. Saillant detail; ze komen alledrie uit de 'keuken' van HTC.

Aanvankelijk werd alom aangenomen dat in de eerste helft van dit jaar ook de meeste andere fabrikanten met Android toestellen op de proppen zouden komen maar tot nu toe heeft alleen Samsung er eentje gepresenteerd. De i7500 (Galaxy) ligt echter bij ons nog steeds niet in de winkels.

Nu zal marktleider Nokia, eigenaar van Android's grootste concurrent Symbian, natuurlijk niet zo snel (lees: waarschijnlijk nooit) een Android Smartphone op de markt brengen, maar over Sony Ericsson, LG en Motorola doen al geruime tijd geruchten de ronde dat ze dit jaar een of meerdere Android toestellen gaan introduceren. Nu is het jaar natuurlijk nog lang niet om, maar deze fabrikanten zullen wel voort moeten maken als ze de toestellen nog voor het eind van 2009 in de winkels willen hebben liggen. De vraag is nu natuurlijk waarom het zo lang duurt? Of, duurt het helemaal niet lang en zijn we gewoon een beetje te hard van stapel gelopen met alle Android geruchten? En heeft de crisis nog invloed gehad?

Dat laatste heeft, denk ik, zeker meegespeeld. Er worden dit jaar naar schatting zo'n 10% minder mobiele telefoons verkocht dan vorig jaar en dus zijn de fabrikanten wat voorzichtiger geworden met de introductie van nieuwe toestellen. In tijden van crisis wordt de ontwikkeling van nieuwe producten al vlug op een laag pitje gezet. Dat was op het Mobile World Congress ook al merkbaar. Marktleider Nokia hield het daar bij vier nieuwtjes, LG vijf, Sony Ericsson twee en Motorola 'nul'. HTC presenteerde behalve de Magic (tweede Android) ook nog twee Windows Mobile toestellen. Alleen Samsung leek zich weinig van de crisis aangetrokken te hebben. In Barcelona hadden zij maar liefst meer dan 20 nieuwe toestellen meegenomen uit Korea.

Vooralsnog lijkt het in ieder geval alsof HTC de enige fabrikant is die echt werk gemaakt heeft van Android'. Tijdens de Nederlandse introductie maakte Mark Moons al het grapje dat HTC momenteel 100% marktaandeel heeft. Een beetje flauw natuurlijk, dat gaf hij zelf ook lachend toe, maar wel de waarheid. De Taiwanese fabrikant heeft in ieder geval de eerste slag om het Android publiek meer dan gewonnen.

Ik ben benieuwd hoeveel Android beloftes en geruchten van de eerste maanden na de introductie dit jaar nog ingelost cq. waarheid zullen worden. En natuurlijk hoor en lees ik ook graag wat jullie ervan denken en vinden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.