Toestellen
09 december 2012 - Ron Smeets

Waar blijft de Samsung Ativ S?

Tijdens de IFA in Berlijn, eind augustus, liet Samsung vol trots haar eerste Windows Phone 8 toestell zien; de Ativ S. Ze gingen er nogal prat op dat ze daarmee vijf dagen sneller waren dan Nokia. Over concurrent HTC en haar Windows Phone 8 toestellen werd al helemeaal niet gesproken door de Nederlandse afdeling van de Koreaanse fabrikant.

Inmiddels is echter duidelijk dat juist HTC degene is die het eerste Windows Phone 8 toestel in de Nederlandse winkels heeft gebracht; de HTC 8X ligt daar sinds begin november al. Nokia volgt officieel in januari 2013 met haar Lumia 920 en 820, maar die is op sommige plekken al te koop via de 'grijze import'. En waar bljft de zo trots als eerste Windows Phone 8 smartphone aangekondigde Samsung Ativ S?

Internationaal doen veel geruchten en berichten de ronde, ook van providers, dat de winkellancering van de Ativ S in sommige landen wel eens uitgesteld zou kunnen worden tot februari 2013. Samsung blijft ook echter volharden in het feit dat de Ativ S zeker dit jaar nog beschikbaar komt. In welke landen? Daar wordt niet al te veel over gezegd door de Koreanen.

Navraag hier in Nederland leverde ook geen bijzonder verhelderend antwoord op, helaas. "De Ativ S is nog niet af voor Nederland" was het enige dat Geert Mol van Samsung Mobile kwijt wilde (of mocht zeggen). Tsja, bij mij komt een spreekwoord uit lang vervlogen tijden opborrelen: "De eersten zullen de laatsten zijn..." In het geval van Samsung en de Ativ S wordt de kans steeds groter dat dit maar weer eens al te waar blijkt te zijn.

Daarbij komt ook nog dat Samsung hiermee langzaam maar zeker meer en meer symptomen gaat vertonen die passen bij de vorige wereldmarktleider van de mobiele telefoonmarkt uit Finland. In de tijd dat Samsung een opkomend merk was poepte de Koreanen toestellen uit zoals een gemiddelde baby zijn luiers vult; snel en veel! Inmiddels lijkt de spijsvertering van Samsung wat last te krijgen van verstoppingen. Een toestel aankondigen in augustus dat zes maanden later nog niet in de winkels ligt? Mmmmh, gaat er al een belletje rinkelen? Nokia?

Ok, het misschien is nog (veel) te vroeg om conclusies te trekken, maar de Samsung Ativ S is in ieder geval geen toestel dat 'a-la-Samsung' in de markt gepompt wordt. Misschien is Windows Phone 8 toch niet zo belangrijk voor de Koreaanse fabrikant. Dat kan natuurlijk ook.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.