Nieuws
14 februari 2014 - Ron Smeets

Vredesbesprekingen tussen Apple en Samsung zonder resultaat

Ruim een maand geleden werd bekend dat de CEO's van Apple en Samsung nog voor de start van het Mobile World Congress met elkaar om de tafel zouden gaan zitten voor een hernieuwde poging de vele juridische ruzies die ze met elkaar uitvechten vreedzaam, en buiten de rechtzaal, op te lossen.

Welnu, inmiddels sijpelen de berichten door dat de nieuwe vredesbesprekingen tussen JK Shin en Tim Cook zonder noemenswaardig resultaat afgebroken zijn. Bijzonder want in januari werd nog gesproken over een meeting tussen Cook en Kwon Oh-Hyun (rechts op de foto). Nou ja, Shin is ook prima, als dat wel tot een oplossing zou leiden.

Volgens ZDNet in Korea hebben Cook en Shin elkaar vorige week in de VS gesproken maar heeft dat niet geresulteerd in het roken van een vredespijp. Samsung wil bevestigen noch ontkennen dat de gesprekken plaatsgevonden hebben. Ook willen ze niet zeggen of die gesprekken, als ze al gevoerd zijn, iets opgeleverd hebben. Over een reactie van Apple is helemaal niets bekend.

Wat dit betekent? Dat de twee vrolijk verder ruziën. Op 19 februari zal een rechtbank in San Jose een definitief oordeel vellen in de zaak waarin Samsung in een eerdere fase veroordeeld was tot het betalen van een schadevergoeding aan Apple van 930 miljoen dollar. Wellicht dat Apple gokt dat die uitspraak bevestigd wordt. Maar ja, dan zal Samsung wel weer in beroep gaan of iets anders verzinnen.

Ik roep het al twee jaar; de enige winnaars in deze slepende ruzie zijn de advocaten en juristen. Die zullen hun Audi A8's en Cadillac Escalade's wel al ingeruild hebben voor Bentley's en Aston Martin's. Een maand geleden sprak ik nog heel hoopvol de verwachting uit dat beide kemphanen onder de bezielende leiding van Bill Clinton wellicht tot eenzelfde historische 'handshake' als Rabin en Arafat zouden kunnen komen. Helaas, Clinton is niet gebeld en dus is die hoop ook vervlogen, vooralsnog ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.