Geruchten
26 november 2012 - Ron Smeets

Voorspelling: "Een losse iPhone van 200 dollar in 2014"

Geruchten over een goedkopere iPhone doen al jaren de ronde. Tot op dit moment bleken die echter allemaal onjuist. Sterker nog, bij de introductie van de iPhone 5 in september besloot Apple juist om het toestel duurder te maken dan zijn voorgangers.

Toch is analist Gene Munster er van overtuigd dat Apple in 2014 met een goedkopere iPhone op de proppen zal komen. Hij voorspelt zelfs een model dat, zonder abonnement, rond de 200 dollar (de 'vanaf' prijs natuurlijk) gaat kosten.

Telkens als er een nieuwe iPhone op de markt komt daalt de prijs van het vorige model weliswaar met 100 dollar / Euro, maar dat is dus niet wat Munster bedoeld. Hij denkt dat Apple uiteindelijk niet anders kan dan een goedkopere versie van de iPhone op de markt te zetten. Als de fabrikant tenminste van plan is om mee te profiteren van de enorme groeimarkt voor smartphones in landen waar gebruikers niet zo makkelijk 500 tot 800 dollar aan een smartphone kunnen spenderen. Denk aan India en China waar bijna 2 miljard potentiële smartphone kopers wonen die (veel) minder te besteden hebben dan wij hier in 'het westen'.

Het is een voorspelling en de uitkomst daarvan zal moeten blijken. Ik denk zelf dat Apple er inderdaad goed aan zou doen om een goedkopere versie van de iPhone te maken, maar dat druist op dit moment wel in tegen de filosofie van Apple (ontwikkeld door wijlen Steve Jobs) dat men kwalitatief (en qua design) hoogwaardige producten maakt voor een dito prijs.

Op dit moment acht ik de kans dat Apple inderdaad een goedkope iPhone zal maken, die los dus rond de 200 dollar gaat kosten, op minder dan 25%. Wat denken jullie?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.