Nieuws
07 maart 2006 - Ron Smeets

Voorlopig geen UMTS op iPAQ's

HP's vicepresident ziet er nog geen brood in en dus moeten de kopers van een HP smartphone, ofwel de iPAQ, nog tot zeker 2007 wachten voordat de makers weer overwegen om een UMTS versie van de PDA's in het assortiment op te nemen.

Volgens Chin-Teik See is de 3G markt nog te klein om nu ook al, naast de tientallen 3G toestellen die al te koop zijn, de nieuwe iPAQ's te voorzien van een UMTS optie. Een marktaandeel van 3% is voor HP in ieder geval nog niet voldoende om haar toestellen nu al te voorzien van 3G technologie, aldus de VP.

Bovendien gelooft Chin, en dus HP, er niet in dat mensen straks massaal naar TV of Videodiensten gaan kijken op hun Smartphones of via die toestellen gaan surfen op het web. Toegegeven, er zijn onderzoeken die deze conclusies staven, maar de eerlijkheid gebied ook te zeggen dat er evenveel onderzoeken zijn die juist het tegendeel beweren en ook aantonen. Het blijft dus een beetje koffiedik kijken, maar de ervaring leert, en dat geldt niet alleen voor mobiele telefoons, dat producenten van producten die bewust achter blijven bij de concurrentie vaak aan het kortste eind trekken.

Wat Chin dus voor het gemak ook maar even vergeet is het feit dat ook steeds minder consumenten een iPAQ kopen en een van de redenen is ongetwijfeld het feit dat de HP Smartphones qua opties al langer achter blijven bij de rest van de markt.

Het bewijs voor HP's stellingname tegen 3G werd enkele dagen geleden al geleverd toen de nieuwste iPAQ telgen geintroduceerd werden. Zowel de RW6800 als de HW6900 hebben inderdaad geen 3G functie of optie meegekregen.Gerelateerde links:
De nieuwe HP RW6828 gespot
HP Smartphone in de maak?
HP en Palm profiteren niet van groei PDA markt
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.