Nieuws
10 juli 2010 - Casper de Zoete

Voordelig internetten in het buitenland via Vodafone Ierland

Via Vodafone Ierland blijk je voordelig in het buitenland te kunnen internetten. Voor een dagbundel van 50 MB betaal 99 eurocent.

Dit is (mogelijk) een voordeliger alternatief voor de tarieven die de Nederlandse providers berekenen.

Enige tijd geleden kwam ik een interessant topic tegen op het forum van Tweakers.net, Gathering of Tweakers. Ondanks dat het eerste bericht uit begin 2008 dateert is de informatie nog steeds juist. Het blijkt dat Vodafone Ierland voordelige tarieven hanteert voor internetten in het buitenland (roaming) voor hun prepaidklanten. Op de website van Vodafone Ierland is een lijst te vinden met alle 'ondersteunde' landen.

Voor een dagbundel van 50 MB betaal je 99 eurocent. Tot zover is het voordelig want iedere megabyte hierna kost je 1 euro. Daarnaast is een dagbundel alleen geldig op de kalenderdag dat je deze afsloot. Je dagbundel eindigt dus in ieder geval om twaalf uur 's nachts.

You pay daily as you use the service, and you only pay for the days you use. Our standard rate is 99c for a 50MB daily usage allowance, and €1 per MB thereafter (0.1c per KB).

Vodafone Ireland, Internet on your mobile

Ook het opwaarderen is geen enkel probleem, want dat kan met elke Vodafone-opwaardeerbon in euro's, dus ook met een Nederlandse bon.

Enige probleem is om zo'n simkaart te krijgen en te activeren. Het makkelijkste is om een al geactiveerde simkaart via Ebay te kopen. Regelmatige verkopers hiervan zijn 'iesim' en 'the-sim-king-uk'. Zo'n geactiveerde simkaart kost meestal tussen de 20 en 30 euro.

Het is dus een persoonlijke afweging of de aanschafkosten opwegen tegen de voordelige kosten van de dagbundel en het gemak van één simkaart voor meerdere landen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere alternatieven, zoals het kopen van een lokale simkaart in het land van bestemming.

Update: Mocht je overwegen een simkaartje aan te schaffen, kijk dan zeker eens op het HCC Forum. Daar wordt onder andere (uitgebreid) uitgelegd hoe je een simkaart kan kopen én registreren!

Update (1 november 2010): Vanaf 24 november werkt deze oplossing niet meer. Klanten met een prepaidkaart van Vodafone Ierland gaan dan in de 'ondersteunde' EU-landen € 2,99 per dag betalen voor 50MB. In de andere EU-landen krijg je voor hetzelfde bedrag echter maar 10MB. Voor de rest van wereld betaal je vanaf 24 november €4,99 per dag voor 10MB. Voor meer informatie, bijvoorbeeld welk tarief in het land van bestemming geldt, kijk je op de website van Vodafone Ierland.

Over de auteur: Casper de Zoete